{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žena teže oprosti ženi, nego muškarcu

S
14.2.2009. u 14:41
0
0
Žena teže oprosti ženi, nego muškarcu
0
Žena teže oprosti ženi, nego muškarcu
Novo istraživanje američkih psihologa po kojem su žene u poslovnom i privatnom okruženju manje tolerantne jedne prema drugima nego prema muškarcima, ukazuju na to da mnoge žene preferiraju da im nadležni bude muškarac prije nego žena.
U istraživanju psihologa objavljenom u američkom naučnom časopisu Psychological Science okriveno je da su žene sklonije kritiziranju kolegica i da su manje tolerantne prema istima.

Tim psihologa iz Bostona istraživanje je vršio na grupi studenata s bostonskog Univerziteta, s tim da su pola grupe činile pripadnice ženskog spola, a drugu polovinu muški studenti.

Svaki student morao je prosuditi svog cimera, kolegu ili prijatelja istog spola na osnovu jednog negativnog iskustva, a nakon što su psiholozi sabrali dobijene rezultate dokazano je da su žene te koje teže opraštaju, više očekuju i češće kritikuju svoje ženske prijateljice nego što čine muškarci sa svojim prijateljima.

Žene su također sklonije mijenjanju cimerki i oštrije su u raspravama za razliku od muškaraca koji su tolerantniji i rjeđe se upuštaju u konflikte s prijateljima.

'Žene jednostavno drugačije vrednuju negativne stvari koje su dio svakog prijateljstva i svakog poslovnog odnosa. Lakše se i češće osjećaju iznevjerenima jer od intimnih a i poslovnih prijateljica očekuju više nego od muških kolega', dodao je vodeći autor studije, psiholog Joyce Benensen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: