Riječ psihologa
0

Žena teže oprosti ženi, nego muškarcu

Sarajevo-x.com
Novo istraživanje američkih psihologa po kojem su žene u poslovnom i privatnom okruženju manje tolerantne jedne prema drugima nego prema muškarcima, ukazuju na to da mnoge žene preferiraju da im nadležni bude muškarac prije nego žena.

U istraživanju psihologa objavljenom u američkom naučnom časopisu Psychological Science okriveno je da su žene sklonije kritiziranju kolegica i da su manje tolerantne prema istima.

Tim psihologa iz Bostona istraživanje je vršio na grupi studenata s bostonskog Univerziteta, s tim da su pola grupe činile pripadnice ženskog spola, a drugu polovinu muški studenti.

Svaki student morao je prosuditi svog cimera, kolegu ili prijatelja istog spola na osnovu jednog negativnog iskustva, a nakon što su psiholozi sabrali dobijene rezultate dokazano je da su žene te koje teže opraštaju, više očekuju i češće kritikuju svoje ženske prijateljice nego što čine muškarci sa svojim prijateljima.

Žene su također sklonije mijenjanju cimerki i oštrije su u raspravama za razliku od muškaraca koji su tolerantniji i rjeđe se upuštaju u konflikte s prijateljima.

'Žene jednostavno drugačije vrednuju negativne stvari koje su dio svakog prijateljstva i svakog poslovnog odnosa. Lakše se i češće osjećaju iznevjerenima jer od intimnih a i poslovnih prijateljica očekuju više nego od muških kolega', dodao je vodeći autor studije, psiholog Joyce Benensen.