Nevjerovatni zahvati
69

Žena iz bakrenog doba preživjela dvije operacije na glavi prije 4.500 godina

F. H.
Foto: Livescience.com
Foto: Livescience.com
Prije nekoliko hiljada godina, žena je bila podvrgnuta dvjema operacijama glave i preživjela je obje procedure, otkriva njena lubanja.

Naučnici u Španiji došli su do ovog otkrića nakon analize ženinih kosturnih ostataka, koji su iskopani na grobnom mjestu iz bakrenog doba poznatom kao Camino del Molino, koje se nalazi u Caravaca de la Cruz na jugoistoku Španije, prema studiji objavljenoj u decembarskom broju časopisa International Journal of Paleopathology.

Žena, koja je imala između 35 i 45 godina kad je umrla, bila je jedna od 1348 osoba pronađenih na grobnom mjestu, koje je korišteno od 2566. do 2239. prije nove ere. Međutim, za razliku od ostalih kostura, njena je lubanja pokazala dokaze niza trepanacija, a to su hirurški zahvati koji uključuju bušenje ili struganje rupa kroz lubanju kako bi se otkrila dura mater, najudaljeniji sloj tkiva koji okružuje mozak i leđnu moždinu, kao oblik medicinskog tretmana.

Daljnji pregled otkrio je dvije preklapajuće rupe između njene sljepoočnice i vrha uha. Jedan otvor bio je dimenzija 53 x 31 milimetar, dok je drugi bio manji, dimenzija 32 x 12 mm.

Istraživači ne misle da su otvori uzrokovani povredom, na temelju nekoliko faktora. Na primjer, nije bilo prijeloma koji su zračili iz lezija, a svaka je rupa sadržavala dobro definirane rubove. Zaključili su da su rupe ostaci dviju odvojenih operacija.

"Identificirali smo dvije različite rupe, koje su nastale kao rezultat dviju različitih intervencija", rekla je voditeljica studije Sonia Díaz-Navarro, postdoktorandica na Odsjeku za prahistorije na Univerzitetu Valladolid u Španjolskoj, za Live Science.

Na temelju rupa, zajedno s "kosom orijentacijom stijenki rupa", istraživači su utvrdili da su trepanacije rađene "tehnikom struganja".

"To uključuje trljanje kamenog instrumenta grube površine o svod lubanje, postupno ga nagrizajući duž svih njegovih rubova kako bi se stvorila rupa. Da bi se izvršila ova operacija, pogođeni pojedinac je vjerovatno morao biti čvrsto imobiliziran od strane drugih članova zajednice ili prethodno tretiran psihoaktivnom supstancom koja bi ublažila bol ili ga onesvijestila.", rekla je Díaz-Navarro.

Nevjerovatno, čini se da je žena preživjela obje operacije, što dokazuje zacijeljena kost u njenoj lubanji. Istraživači misle da je živjela nekoliko mjeseci nakon druge operacije.

Dokumentacija prahistorijskih hirurških zahvata je "rijetka pojava", posebno na ovom području glave, poznatom kao temporalna regija, rekala je Díaz-Navarro. Na Iberijskom poluotoku bilo je češće da se trepanacije izvode u prednjem i parijetalnom (gornjem) dijelu lubanje.

Nažalost, istraživači nisu sigurni zašto je žena uopće imala operaciju. Iako je njezin kostur pokazao zacijeljene prijelome rebara i nešto zubnog karijesa, te bolesti vjerovatno nisu bile povezane.

Visoka prevalencija traumatskih ozljeda dokumentiranih u kosturima iz Camino del Molino navodi nas da ne isključujemo mogućnost da je operacija izvedena kao posljedica traume", rekla je. Operacija je mogla eliminirati sve tragove modrica ili rezova, a oštećeni fragmenti kostiju možda su uklonjeni tokom postupka.