Eksperiment
0

Zemlju neće usisati crna rupa

Sarajevo-x.com
Zemlja nije u opasnosti od toga da bude usisana u crnu rupu, tvrde naučnici koji provode eksperimente o ovom fenomenu u fizici.

Da bi to potvrdili, naučnici iz evropske CERN laboratorije upotrijebit će takozvani LHC aparat da bi proizveli minijaturne verzije Velikog praska. Kolizija će proizvesti temperature 100.000 puta veće od one koju Sunce prouzrokuje na Zemlji.

Ova mašina će raditi ispod površine zemlje, u 27 kilometara dugom tunelu blizu Ženeve, a detektori će pratiti i analizirati rezultate.

Fizičari se nadaju da će na ovaj način uspjeti dobiti relevantan odgovor na često postavljana pitanja. Neki kritičar se ipak boje da bi se ovako mogle stvoriti mikroskopski male crne rupe koje bi mogle rasti i na kraju "pojesti" cijelu planetu.

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja objavila je da nema opasnosti od ovog eksperimenta, i pored tvrdnji naučnika da će se ovom prilikom proizvesti energija koju nijedan čovjek dosad nije stvorio. Oni ostaju pri tome da ove prirodne kosmičke zrake nisu izazvale nikakve negativne efekte.

"Sama priroda je dosad stvorila toliko sudara na Zemlji, to je kao milion LHC ekperimenata, a planeta i dalje postoji," kažu iz Organizacije. Takođe, astronomske crne rupe su mnogo teže nego bilo šta što se kroz eksperiment može kreirati. Čak i ako se stvore ovakvi spojevi, oni će biti toliko nestabilni i neće biti vremena za bilo kakav uticaj na spoljni svijet.

Na drugoj strani, postoje brige od stvaranja nepoznatih jedinjenja ovim eksperimentom. Prvi put je ovaj potencijalni problem iznijet 2000. godine. Hipotetički, mogle bi se proizvesti čestice koje bi uništile Zemlju kao po scenariju iz Sudnjeg dana.

Doktor Adrian Kent sa Cambridge univerziteta se slaže da nije dovoljno izračunat rizik od ovih elemenata, ali vođa projekta John Ellis tvrdi da ni pri ranijim ekperimentima takve čestice nisu nastajale i da bi ih toplina koja će biti stvorena vrlo lako mogla uništiti.

LHC eksperiment je trebao biti izveden još u novembru 2007, ali je od tad prolongiran nekoliko puta, a prvi put nakon eksplozije jednog od 9.300 magneta, nakon čega je cijela jedinica bila evakurirana.