{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zemlju će danas pogoditi geomagnetska oluja, fluktuacije u opskrbi strujom

F
19.1.2018. u 09:27
90
15
Zemlju će danas pogoditi geomagnetska oluja, fluktuacije u opskrbi strujom
90
Zemlju će danas pogoditi geomagnetska oluja, fluktuacije u opskrbi strujom
Magnetsko polje naše planete danas će pogoditi geomagnetska oluja. Taj fenomen može imati utjecaja na elektromreže, avionske linije i satelite te tako prouzrokovati zastoj čitavog svijeta.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Američki centar za predviđanje vremenskih prilika u svemiru i Agencija za proučavanje okeana i atmosfere (NOAA) su ovu geomagnetsku oluju klasificirali kao G-1, što je na njihovoj listi geomagnetska oluja najslabije jačine.

Svejedno, ustvrdili su kako bi takva oluja ipak mogla prouzrokovati "slabije oscilacije na mrežnim stanicama te manji utjecaj na satelitske operacije, kao i na životinje koje migriraju".

Strah od geomagnetskih oluja nije nešto što je neopravdano. Oluja koja bi bila kategorije G-5 bi utjecala na električnu energiju i sigurnosne sisteme širom svijeta – potencijalno bi moglo doći do potpunog urušavanja sistema računarskih mreža te velikih oštećenja na električnim transformatorima, a to bi prouzrokovalo nestanak struje širom planete.

Oluja jačine G-5 bi također mogla naštetiti radiovalovima te tako napraviti potpuni haos u društvu – mobilni telefoni, internet i GPS ne bi radili.

Geomagnetska oluja je, zapravo, privremeno ometanje Zemljine magnetosfere, a uzrok su joj Sunčeve aktivnosti. Udarni val i oblak magnetskog polja Sunčevog vjetra zajedno sa Sunčevim bakljama te koronalnim izbacivanjem mase koji napadaju Zemljino magnetsko polje tri dana poslije Sunčevih aktivnosti. Takve geomagnetske oluje obično znaju trajati dan ili dva, ali može se dogoditi da potraju i danima.

Najveća zabilježena geomagnetska oluja u povijesti je bio Carringtonov događaj. Oluja se dogodila se u septembru 1859. godine. Izazvala je tada iskrenje zemaljskih telegrafskih linija te čak je zapalila neke telegrafske urede i onesposobila tzv. “viktorijanski internet”.

U nešto skorije vrijeme je bio poznat slučaj iz nešto bliže 1989. godine. Tada su u vrijeme jedne takve oluje četiri satelita bila u kvaru čak sedam dana.

Utjecaj geomagnetskih oluja na ljude se tek počeo proučavati o pitanju radijacije, ali poznato je kako golubovi pismonoše u vrijeme takvih oluja imaju dosta problema s navigacijom, jer nisu u stanju pronaći mjesto na koje bi trebali sletjeti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: