Zabrinuti naučnici
0

Zemljani nemaju zaštitu od udara asteroida

Sarajevo-x.com
Svjetsko društvo mora raditi zajedno ukoliko se prijetnja o udaru velikog asterioda koji se približava Zemlji ostvari, upozoravaju naučnici koji kažu da nadležni za sigurnost u svijetu ne poduzimaju ništa da planetu zaštite od eventualne nepogode iz svemira.

Iz Udruženja istraživača svemira upozoravaju kako je posljedica napada asteroida prije 65 miliona godina mogla uzrokovati nestanak dinosaura s planete, dok je pad asteroida Tunguska u Sibiru 1908. godine uzrokovao ogroman požar na području 2000 kvadratnih kilometara, kakav bi mogao progutati grad veličine New Yorka.

Najnovija asteroidna prijetnja Zemlji, kako navode naučnici, mogla bi se desiti za otprilike 20 godina, jer upravo tad asteroid Apophis prolazi pored Zemlje.

Mogućnost da ovaj asteroid pogodi Zemlju je 1: 45 000, a njegov udarac uzrokovao bi sto puta jači udar od onoga koji se dogodio u Sibiru, prenosi BBC.

"Većina asteroida izgori prije nego što udari u zemlju i relativno su mali", otkriva profesor Richard Crowter, "ali veliki asteroidi nisu samo tema naučnofantastičnih filmova, mada se za njihovo skretanje koriste metode poput onih u filmovima, gađanje nuklearnim bombama ili zabijanjem svemirskog broda u iste."

UN bi pitanja zaštite od udara asteroida trebao razmotriti u slijedeće dvije godine, dodaju iz BBC-a.