Charles Duke
0

"Zemlja nije evoluirala već je stvorena"

FENA
Bivši američki astronaut Charles Duke, koji je sletio na Mjesec 1972. kao član misije Apollo 16, održao je danas konferenciju na kojoj je govorio o iskustvima i dojmovima s puta na Mjesec te osobnim i religioznim promjenama koja je doživio nakon tog putovanja.

Apollo 16 lansiran iz svemirskog centra Kennedy 16. aprila 1972. Duke je s Johnom W. Joungom proveo 71 sata na Mjesecu unutar kojega je tri puta izašao i proveo 20 sati na površini Mjeseca. Rezultati njihovih geoloških istraživanja pomogli su naučnicima u postavljanju novih teorija o tome šta je oblikovalo Mjesec.

"Bio sam jako napet, svaki dio moga bića vibrirao je zajedno s motorom. Uskoro smo bili u atmosferi", podsjetio se Duke na dramatično polijetanje u svemir kada mu je puls bio 144 otkucaja u minuti.

Pogled na Zemlju bio je nešto najspektakularnije što sam ikada vidio - plavi okeani, bijeli snijeg, oblaci i smeđe tlo. Sam Mjesec je, kaže Duke, predivno mjesto, čisto i netaknuto čovjekom. Kako tamo nema atmosfere, može se vidjeti nekoliko kilometara u daljinu, a crnina oko Mjeseca je fascinantna.

Duke je komentirao teorije prema kojima je slijetanje na Mjesec zapravo prevara, ocijenivši kako to spada u brojne teorije zavjera. Ustvrdio je kako može odgovoriti na svaku od tih teorija, pojasnivši jednu prema kojoj se na Mjesecu vijorila američka zastava iako je to nemoguće jer tamo nema ni vjetra niti atmosfere.

Rekao je kako je ta zastava bila šest mjeseci vakumski zapakirana te je tako zgužvana imala horizontalni držač, a nabori na njoj su samo djelovali kao da zastava vijori na vjetru.

Duke je rekao kako nije bio kršćanin prije puta na Mjesec te da je vjerovao u Boga koji je bio "negdje tamo daleko". Sada, red u svemiru gledam Božjim očima, rekao je. Kada sam bio astronaut, vjerovao sam u evoluciju, a sada vjerujem da je Zemlja stvorena, vjerujem u teoriju kreacionizma.

"Ne mogu dokazati teoriju stvaranja Zemlje kao što ni vi ne možete dokazati teoriju evolucije", kazao je Duke koji će u susjednoj nam Hrvatskoj boraviti do 13. oktobra i održati brojna predavanja.