Istraživanje
0

Zemlja je svojom gravitacijom utjecala na reljef Mjeseca

SRNA
Zemlja je u davnoj prošlosti gravitacijom utjecala na izgled površine Mjeseca, pokazuju rezultati nove studije američkih naučnika.

Gravitaciona sila naše planete utjecala je na stvaranje nabora u predjelu Mjesečevog ekvatora, što objašnjava zašto je danas reljef tamne strane Mjeseca više ravan u poređenju sa stranom koju vidimo.

    	Detalji studije objavljeni su u žurnalu "Nauka".

    	Prije više od četiri milijarde godina, površinska kora Mjeseca plutala je na moru lave. Zemlja je u to vrijeme svojom gravitacijom privlačila koru, pa je ona postala deblja u području ekvatora, a stanjila se na Mjesečevim polovima.

    	Mjesec na sličan način utiče svojom gravitacijom na Zemljine okeane, a posljedica toga je pojava plime i oseke.

    	Profesor Ian Garrick-Bethell sa Univerziteta Californije u Santa Cruzu, koji je bio vođa istraživanja, vjeruje da je ovaj proces uticao na formiranje 25 do 40 posto Mjesečeve topografije.

    	"Naša studija je prva koja je kvantifikovala strukturu i oblik dalje strane Mjeseca i na taj način smo pokazali da ova topografija ima karakteristike procesa plime", izjavio je profesor Garrick-Bethell .
    	Naučnici smatraju da se proces opisan u ovoj studiji dešava i na Jupiterovom mjesecu Evropi i na Saturnovom najvećem mjesecu Titanu.