Projekt "A Sign in Space"
46

Zemlja će u srijedu primiti "vanzemaljski signal"

D. B.
U srijedu 24. maja će u programu pod nazivom "A Sign in Space" na Zemlju biti poslan lažni "vanzemaljski prijenos" od ExoMars Trace Gas Orbitera.

Riječ je o novoj inicijativi pokrenutoj u saradnji s Institutom SETI, čiji je cilj ustanoviti šta bi čovječanstvo učinilo ako bi ikad primilo vanzemaljski signal, odnosno prijenos iz svemira. Projekt pod nazivom "A Sign in Space" okupio je grupu eksperata, umjetnika i naučnika kako bi zajednički pronašli način da dekodiraju i razumiju takve poruke pod uslovom da nekad u budućnosti stignu.

U sklopu te inicijative će ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO), koji pripada Evropskoj svemirskog agenciji i koji kruži oko Marsa, poslati kodiranu poruku na Zemlju u srijedu 24. maja. Ovaj prijenos ima za cilj simulirati čin primanja signala od vanzemaljske inteligencije.

Tri radioastronomska opservatorija, koji se nalaze na različitim lokacijama u svijetu, primit će šifriranu poruku. Radi se o opservatorijima Allen Telescope Array (ATA) na Institutu SETi, Gren Bank Telescope (GBT) u Opservatoriju Green Bank (GBO) i stanici Medicina Radio Astronomical Station koja je pod nadzorom Italijanskog nacionalnog instituta za astrofiziku (INAF). Tačni detalji kodirane poruke nisu još otkriveni, što daje priliku javnosti da pomogne u dekodiranju i tumačenju njenog značenja.

"Čovječanstvo je kroz historiju tražilo smisao u moćnim i transformativnim fenomenima. Primanje poruke od vanzemaljske civilizacije bilo bi duboko transformacijsko iskustvo za cijelo čovječanstvo. Program 'Sign in Space' nudi priliku da se 'opipljivo uvježbavamo' i pripremamo za ovaj scenarij kroz globalnu saradnju podstičući otvorenu potragu za smislom u svim kulturama i disciplinama", izjavila je Daniela de Paulis, učesnica pomenutog programa.

Kodirana poruka ExoMars Orbitera će biti poslana u 19.00 sati u srijedu, a na Zemlju stiže 15 minuta kasnije. Kako bi javnost bila informisana, Institut SETI je osigurao livestream događaj na društvenim mrežama, tokom kojeg će biti intervjuisani ključni članovi tima.

"Ovaj eksperiment je prilika da svijet nauči kako će SETI zajednica, u svojoj svojoj raznolikosti, raditi zajedno na primanju, obradi, analizi i razumijevanju značenja potencijalnog vanzemaljskog signala. Komunikacija s vanzemaljcima će zahtijevati široko znanje, veće od astronomije. Nadamo se da ćemo kroz program 'A Sign in Space' napraviti prve korake ka okupljanju zajednice kako bi se suočila s ovim izazovom", poručili su naučnici.

Svako ko dekodira i protumači poruku moći će se priključiti razgovoru na serveru "A Sign in Space Discord", dok će se doprinos moći dati putem namjenskog obrasca na web stranici projekta.