{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog nuklearnog zračenja rađa se manje djevojčica

S
6.6.2011. u 09:05
0
6
Zbog nuklearnog zračenja rađa se manje djevojčica
0
Zbog nuklearnog zračenja rađa se manje djevojčica
Foto: Alamy
Nuklearno zračenje iz elektrana i testiranja bombi doveli su do milionskog smanjenja rađanja djevojčica širom svijeta, pokazala je nova studija.
Njeamački naučnici ističu da se nuklearne katastrofe poput one u Černobilu prije 25 godina itekako odražavaju na spol novorođenčadi. Oni su analizirali podatke o populaciji u SAD-u i još 39 evropskih zemalja za period 1975 - 2007. godina.

U svim zemljama je zabilježeno povećanje broja novorođenih dječaka u odnosu na djevojčice, poredeći sa periodom 1964 - 1975. To je bilo posebno izraženo u mnogim zemljama istočne Evrope nekoliko godina nakon 1986. i katastrofe u Černobilu. Posljedice Černobila nisu se mogle osjetiti u SAD-u zbog velike udaljenosti, međutim, osjećale su se itekako u zemljama koje su bile blizu Ukrajini.

Tako je u posmatranom periodu značajno više dječaka rođeno u Bjelorusiji, koja je susjed Ukrajini, nego u Francuskoj. Rezultati dobiveni ovom studijom veoma puno govore o tome kako bi naša budućnost mogla izgledati u slučaju nove nuklearne katastrofe. Na osnovu dobijenih rezultata s pravom se očekuje veći broj muških beba u Japanu, a možda čak i na američkoj zapadnoj obali, nakon eksplozije reaktora u Fukushimi.

"Ne znamo u kojoj mjeri je radijacija emitirana iz elektrane u Fukushimi. Možda će posljedice biti ograničene samo na Japan, no ako je značajnije dospjela u vodu i zrak, tad bi posebno američka zapadna obala mogla biti ugrožena", kažu stručnjaci.

U 'normalnim' okolnostima, muške bebe se neznatno (105-100) češće rađaju nego djevojčice. Istraživanje je pokazalo da je porast u korist dječaka pod utjecajem radijacije manji od jedan posto. Iako procenat zvuči neznatno, bitno je naglasiti da je potrebno dugo vremena da se stvari vrate u normalu nakon radijacije, tako da su dječaci godinama u većoj prednosti, prenio je Daily Mail.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: