Topljenje leda na polovima
0

Zbog globalnog zagrijavanja obim Zemlje se povećava

Sarajevo-x.com
Naučnici su utvrdili da se obim Zemlje postepeno povećava, a da je za to glavni krivac globalno zagrijavanje i topljenje leda na polovima.

Led koji se topi na Antartiku i Grenlandu uzrok je povećanja količine vode u okeanima, a ova dodatna voda ide ka ekvatoru, što dovodi do povećanja obima najšireg dijela naše planete.

Zemlja je bila "mršavija" tokom ledenog doba, koje je završeno prije 20.000 godina. Tokom ovog geološkog perioda i dugoročnog smanjenja temperature Zemljine površine i atmosfere, težina ledenih ploča je bila toliko velika da su deformisale Zemljinu koru i omotač, tako da je na sredini došlo do izbočina. Zemlja nije u potpunosti sferična, a kopno na Sjevernom polu je za nekoliko kilometara bliže jezgru planete nego što je slučaj sa kopnom na ekvatoru.

Vjerovalo se da će efekti zavšetka ledenog doba dovesti do toga da naša planeta postane savršena sfera. Izbočenje na ekvatoru se smanjivalo za manje od jednog milimetra godišnje, objavio je Daily Mail.

No, satelitskim mjerenjima je utvrđeno da se dešava obrnut proces. Naime, geofizičar John Wahr sa Univerziteta Kolorado tvrdi da globalno zagrijavanje dovodi do topljenja leda ne Sjevernom i Južnom polu, što rezultira povećanjem obima Zemlje, čime se poništava "efekat mršavljenja". Godišnje se istopi oko 382 milijarde tona leda.