Nauka
0

Završena UNDP konferencija 'ICT u službi razvoja'

Klix.ba
Adnan Terzić i Moises Venaico potpisuju Memorandum o razumijevanju
Adnan Terzić i Moises Venaico potpisuju Memorandum o razumijevanju
Danas je u sarajevskom hotelu Holiday Inn završena dvodnevna međunarodna konferencija koju je organizirao UNDP pod sloganom "Sljedeći korak - izazovi prihvatanja informacionog društva".

Proteklih nekoliko mjeseci ICT Forum koji djeluje pod UNDP BiH organizirao je nekoliko manjih sesija o važnosti informaciono-komunikacionih tehnologija u svim segmentima društva. Posljednja konferenencija samo je najveća u nizu i okupila je na jednom mjestu sve stručnjake koji su učestvovali u radu ICT Foruma.

Prvog dana sudionicima konferencije obratili su se: premijer Adnan Terzić, zamjenik UNDP programa Moises Venaico, direktor MIT centra Zlatko Lagumdžija, te predstavnik Svjetske banke Jan-Luc Bernasconi. Nakon uvodnih riječi konfrencija se rasporedila po manjim sesijama, po temama: Infrastruktura, Zdravstvo u digitalnom dobu, Školstvo u digitalnom dobu, Digitalna ekologija. Drugog dana, u dosta opuštenijoj atmosferi, održane su sesije: Nadmetanje u digitalnoj ekonomiji, eGovernment – od građanina do e-građanina, Legistrativa informacionog društva i kao posljednja Uloga Telekoma u razvoju.

Premijer Vijeća ministara BiH Adnan Terzić i zamjenik predstavnika UNDP-a u BiH Moises Venaico prvog dana konferencije potpisali su Memorandum o razumijevanju i praktično otvorili proces izrade strategije razvoja BiH na polju informaciono-komunikacionih tehnologija, čime su se stekli uslovi za formiranje agencije za informaciono društvo, koja bi trebalo da djeluje na nivou BiH.

Tom prlikom Venancio je najavio da će UNDP dodijeliti grant od 250 hiljada dolara Vijeću ministara za nastavak istraživačkog projekta, za koji je, do sada, ova organizacija donirala 270 hiljada dolara.

Sve informacije o ICT Forumu (ne)možete naći na naći na stranicama ictforum.undp.ba