Nauka
0

Završena akcija "Internetizacija i razvoj Internet sadržaja"

Sarajevo-x.com / Pogodak
Treća gimnazija iz Sarajeva osvojila je prvo mjesto na takmičenju „Internetizacija i razvoj Internet sadržaja“, koju je organizirao prvi bh. Internet pretraživač Pogodak.

Pobjedničkom timu, koji je za svoju školu osvojio tri računara i plačenu godišnju Internet konekciju, certifikat o donaciji uručio je doc. dr. Emir Turkušić, ministar obrazovanja Kantona Sarajevo, na prezentaciji projekta, održanoj 22. novembra u prostorijama Prosvjetno-pedagoškog zavoda u Sarajevu.

Drugoplasirana je Učiteljska škola i gimnazija Obala, dok je treće mjesto osvojila Srednja ekonomska škola. Drugoplasiranoj i trećeplasiranoj školi, koje su osvojile po računar i plačeno šestomjesečno korištenje Interneta, nagrade su uručili marketing manager firme „Kim Tec“ Elma Nuhbegović i Nedim Lipa, project manager pretraživača Pogodak!

Prvoplasirani učenički tim također je dobio vrijedne nagrade za svoj trud, a nagrađeni su i članovi svih ostalih ekipa, koje su učestvovale u ovom projektu. Srednje škole će web adrese i prostor za pohranu web prezentacija dobiti u trajno vlasništvo. Sve nagrade „Pogodak“ je obezbijedio u saradnji sa svojim partnerima - firmama „Kimtec“ iz Viteza, te sarajevskim „Logosoftom“.

Značajnu podršku pružio je Univerzitetsko teleinformatički centar (UTIC), dok su medijski partneri u realizaciji projekta bili Federalna televizija i Radio Stari grad. Projekat je podržan od strane Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo.

Prvi bh. Internet pretraživač „Pogodak“, koji se nalazi na web adresi www.pogodak.ba, realizirao je akciju „Internetizacija i razvoj Internet sadržaja“ u sklopu kampanje „Vrijeme je za napredak“, koja ima za cilj skretanje pažnje bh. javnosti na značaj procesa internetizacije kao preduvjeta za razvoj savremenog društva.

Akcija „Internetizacija i razvoj Internet sadržaja“, u koju su uključene srednje škole Kantona Sarajevo, trajala je od 9. oktobra do 17. novembra. Svim srednjim školama na raspolaganje su stavljene web adresa (domain), prostor za pohranu podataka (hosting) i stručna pomoć (consulting) za izradu školskih web prezentacija.