Klimatske promjene
33

Zastrašujući podaci sa švicarskih glečera: Za samo godinu dana nestalo je četiri posto leda

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Švicarski glečeri su ove godine izgubili dodatnih četiri posto svoje težine, što drugi najveći gubitak ikada, nakon prošlogodišnjeg rekordnog topljenja od šest posto.

Statistički podaci dolaze u godišnjem izvještaju Švicarske mreže za praćenje glečera (Glamos), čiji tim istraživača godinama prati od 1.400 švicarskih glečera.

Oni upozoravaju da bi sada moglo biti prekasno za spašavanje mnogih alpskih ledenih polja, čak i ako se ostvare klimatski ciljevi.

"To je strašno", rekao je rukovodioc Glamosa.

Za samo dvije godine, švicarski glečeri izgubili su 10 posto svoje ukupne težine, koliko su izgubili u tri decenije između 1960. i 1990. godine.

Glaciolozi koji mjere led ne tješe se činjenicom da je ovogodišnje topljenje nešto manje od prošlogodišnjeg rekorda.

"To je još uvijek bila druga najnegativnija godina od početka mjerenja. Užasno je vidjeti da se ovaj prošlogodišnji ekstrem samo ponavlja", rekao je Matthias Huss, šef Glamosa, za BBC.

Istraživači kažu da je gubitak uzrokovan uzastopnim veoma toplim ljetima i vrlo malim snježnim padavinama prošle zime. Ako se ovi vremenski uslovi nastave, odmrzavanje će se samo ubrzati.

Neki od manjih švicarskih glečera su već nestali. Ove godine istraživači su prestali da prate glečer St. Anafirn jer više nije bilo leda vrijednog mjerenja.

Drugi se smanjuju tako brzo da je malo vjerovatno da se mogu spasiti, čak i ako se globalne temperature drže unutar pariškog cilja rasta od 1,5 stepena.

Bez dramatičnog smanjenja stakleničkih plinova povezanih s globalnim zagrijavanjem, stručnjaci za glečere upozoravaju da bi čak i veći glečeri poput Aletsch-a, čiji je led sada u dijelovima debeo 800 metara, mogli nestati u roku od jedne decenije.

"Svaki put kada se vratim na ove lokacije koje sam pratio dugi niz godina, sve je drugačije. Led je manji, tanji, siviji. To je veoma tužno", rekao je gospodin Hus.

Ipak, gubitak glečera je više od gubitka zadivljujućeg pogleda. Led, koji se tradicionalno nakuplja zimi i polako se topi ljeti, osigurava svježu vodu od vitalnog značaja za evropske rijeke.

Prošle i ove godine, transport rijekom Rajnom, ključnim plovnim putem za teretni promet Evrope, morao je biti ograničen jer je voda postala previše plitka.

Tokom rekordne vrućine 2022. godine, riba je izvađena iz švicarskih rijeka i pohranjena u rezervoare, jer je sama riječna voda postala previše topla i previše oskudna da bi riba mogla da preživi.

Prema naučnicima, ako ne dođe do ublažavanja klimatskih promjena, izgubit ćemo sve glečere u Alpima do 2100. godine.