{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zašto slonovi ne zaboravljaju

S
12.8.2008. u 21:30
0
7
Zašto slonovi ne zaboravljaju
0
Zašto slonovi ne zaboravljaju
Poznato je da slonovi imaju izvanrednu memoriju, a ta sposobnost im, tvrde naučnici, pomaže da se izbore sa posljedicama klimatskih promjena. Ne zaboravljaju jer su ta saznanja i njima i njihovoj djeci presudna za život.
Studija o ovim bićima rezultirala je doznanjima da porodice koje vode starije ženke imaju veće šanse da prežive teške periode suše jer se sjećaju gdje se može pronaći hrana i izvori vode, pa makar to bilo i veoma daleko od mjesta gdje se trenutno nalaze. Zato takve grupe lakše preživljavaju.

Prema pisanju britanskog lista Daily Mail, suše u Africi će postati sve učestalije i naučnici upozoravaju da će ih preživjeti samo one životinje koje o tome imaju dovoljno iskustva i znanja.

Istraživači Društva za zaštitu divljih životinja iz Londona pratili su život slonova u nacionalnom parku Tarangire u Tanzaniji od 1993. godine i utvrdili da u periodu kad nije suša umre oko 20% mladih slonova, što je mnogo više od onog što se smatra normalnim u sušnim periodima.

Također, dvije grupe slonova koje su napustile park imale su više preživjelih od one koja je u njemu ostala. U grupama koje su otišle nalazili su se odrasli slonovi između 38 i 45 godina starosti. Vođa grupe koja je ostala na teritoriji nacionalnog parka bio je nešto mlađi.

Naučnici vjeruju da su starije ženke presudne u ovim slučajevima jer se sjećaju ranijih suša i znaju šta činiti da se taj period preživi.

Doktor Charles Foley, vođa tima istraživača na ovom projektu ističe: "Zanimljivo je koliko ove starije ženke slonova i njihove traume iz prethodnih perioda suša predstavljaju bitan faktor preživljavanja. Sumnjamo da bi one koje nisu prošle kroz slična iskustva mogle svoje grupe tako dobro voditi."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: