Nauka
0

Zašto muškarci žive kraće od žena?

Sarajevo-x.com
Poznato je kako muškarci te mužjaci različitih životinjskih vrsta žive kraće od žena, odnosno ženki. Prema nauci, oni zapravo brže stare i stoga manje žive, ali razlog zbog kojeg se to događa iznenađujući je za sve. Problem je u poligamiji, tačnije nadmetanju za seks.

Prema novim istraživanjima, nauka je napokon spoznala jedan od razloga zbog kojeg muškarci i mužjaci žive kraće od žena, odnosno ženki, izvijestio je LiveScience.

Naučnici su uporedili 20 monogamnih i poligamnih životinjskih vrsta i ustanovili da vrste u kojima se mužjaci bore za što više ženki žive manje od mužjaka koji se ograničavaju na jednu ili barem mali broj njih.

Što su vrste više poligamne to mužjaci brže stare te umiru prije nego ženke.

Prema zaključcima naučnika, nadmetanje između mužjaka dovodi do toga da svaki od njih ima manje vremena i šanse za parenje pa zbog toga nema tendencije za dužim životom.

Poznato je kako su i muškarci, prije definisanja i nastanka institucije braka kao monogamne jedinice, bili poligamno nastrojeni te da je bilo važno imati seks sa što više žena. Naučnici smatraju da bi upravo ta činjenica iz naše nedaleke prošlosti mogla utjecati na dužinu života muškaraca.