Riječ psihologa
0

Zašto mladi rano stupaju u seksualne odnose?

Sarajevo-x.com
Psiholozi, nastavnici, a u novije vrijeme i mediji stalno upozoravaju na rastući problem ranog stupanja tinejdžera u seksualne odnose, ali malo njih se bavi rasvjetljavanjem tog modernog fenomena koji često ima trajne i negativne posljedice na kasniji život mlade osobe.

Studija koju je objavila američka asocijacija za javno zdravstvo (APHA) istraživala je uzroke preranog stupanja tinejdžera u seksualne odnose u kojoj je učestvovalo 950 tinejdžera iz srednjih škola u Kentuckyju i Ohiu.

Dokazano je da faktori kao što su okolina, dob partnera i porodična situacija najviše utiču na početak seksualnog života kod srednjoškolaca.

Kao najbitniji faktor svakako se navodi to da tinejdžeri misle da su njihovi prijatelji već imali odnose, mada u dosta slučajeva to i nije istina, te stariji seksualni partneri zbog kojih tinejdžeri pristanu na seks da bi se osjećali starijima tj. odraslima.

'Što je djevojka mlađa, a partner stariji, veća je mogućnost da će ona pristati na seks. Naše istraživanje pokazalo je su djevojke koje su izgubile nevinost u dobi od 11-12 godina za partnera imale u prosjeku pet do šest godina starijeg mladića', otkriva Harold Leitenberg, profesor psihologije i jedan od autora studije.

Također, rezultati su pokazali da tinejdžeri iz nesređenih porodica ranije stupaju u seksualne odnose, i da isto tako češće imaju probleme s drogom, suicidalni su i skloni kozumiranju alkohola.