Stručnjaci savjetuju
0

Zaštitite oči ako su vam tarantule kućni ljubimci

Sarajevo-x.com
Nakon slučaja u kojem je kod jednog čovjeka došlo do komplikacija sa vidom nakon što je bio blizu svoga ljubimca tarantule, britanski stručnjaci pobrinuli su se da podijele savjet svima onima koji ovakve ljubimce drže kod kuće, prenosi AP.

Oftamolozi iz bolnice St.James u Leedsu koristili su povećala da bi pronašli zbog čega su jednom čovjeku oči bile potpuno crvene, suzne i osjetljive na svjetlo, prema istraživanju koje je objavljeno u medicinskom žurnalu The Lancet.

Otkrili su, međutim, projekcije nečega što je podsjećalo na dlaku u očnoj duplji.

To je bio ključni momenat u kojem se pacijent prisjetio da je tri sedmice prije toga čistio akvarijum svoga ljubimca, čileanske ružičaste tarantule.

'Osjetio je pokret u terarijumu. Okrenuo je glavu i našao da je tarantula, koja je bilo vrlo blizu njega, ispustila skupinu dlaka koje su pogodile njegove oči i lice', napisao je jedan od doktora.

U objavljenom istraživanju navedeno je da je stanje ovog čovjeka bilo vrlo rijetko viđeno.

Autori su primjetili da čileanska ružičasta tarantula izbacuje dlake na svojim leđima kako bi se odbranila od predatora.

'Mi sugeriramo svima koji imaju tarantule da rutinski nose zaštitu za oči kada se bave ovim životinjama', napisali su doktori u ovom pomalo čudnom upozorenju.