Istraživanje
0

Zamrznuti embrioni bolji od "svježih"

Sarajevo-x.com
Nakon što su detaljno proučavali 1.200 djece rođene zahvaljujući zamrznutim embrionima i 17.857 djece rođene iz "svježih" embriona, danski naučnici su zaključili da se korištenjem zamrznutih zametaka rađaju zdravije bebe.

Pokazalo se , naime, da su bebe, rođene tako što su se embrioni najprije smrznuli, a zatim otopili prije ugradnje u buduću majku, imale pri porodu veću tjelesnu težinu i manji rizik od abnormalnosti. Čak je ovdje bilo manje slučajevablizanaca ili trojki.

Višestruki porodi obično povećavaju rizik od komplikacija i mogu biti opasni za zdravlje majke.

Zamrzavanjem embriona se parovima pruža mogućnost da se više puta podvrgnu tretmanima umjetne oplodnje iz iste kolekcija jajnih stanica, čime se smanjuje broj procesa stimulacije jajnika.

Jajne stanice se smještaju u matericu tri ili četiri dana nakon ovulacije na potpuno isti način kao što i svježi embrioni.

U slučajevima rađanje djece iz svježih embriona utvrđeno je 27,3 posto višestrukih poroda, za razliku od 14, 2 posto višestrukih poroda u slučajevima kada su korišteni zamrznuti embrioni.

Istraživanje djece rođene između 1995. godine i 2006. godine je pokazalo da su bebe iz zamrznutih embriona bile, tokom poroda, teže 200 grama u odnosu na bebe iz svježih embriona.

"Ono što najviše ohrabruje svakako je činjenica da nismo otkrili povećan rizik od urođenih deformiteta kod beba rođenih iz zamrznutih embriona. Riječ je o 7,1 posto takvih slučajeva u poređenju sa 8,8 posto istih slučajeva kod beba rođenih iz svježih embriona", objasnila je za Telegraph voditeljica studije, Anja Pinborg, sa Univerzitetske bolnice Rigshospitalet u Kopenhagenu.

Prema mišljenju naučnika, razlog tome je činjenica da samo embrioni najbolje kvalitete uspiju preživjeti zamrzavanje i otopljavanje, a pacijentica zatrudni samo ukoliko ima dovoljno dobrih embriona za zamrzavanje.