Međunarodno istraživanje
0

Zajednički život prije braka smanjio broj razvoda

Sarajevo-x.com
Foto: Alamy
Foto: Alamy
Parovi koji žive zajedno prije vjenčanja mogli bi biti ključni faktor za pad stope razvoda, sugerišu rezultati novog međunarodnog istraživanja.

Istraživači vjeruju da zajednički život prije braka umnogome sprečava pogoršanje odnosa u braku, navodeći u prilog svojoj tezi činjenicu da je broj razvoda smanjen u posljednjim godinama, u kojima mladi sve češće žive zajedno prije braka.

"Zajednički život prije braka postao je normalan dio života, iako naravno još uvijek ne prakticiraju svi parovi takav način života. Međutim, onima koji su se odlučili na taj korak, to donosi značajno iskustvo", ističu stručnjaci.

Oni također navode da je zbog ovakvog trenda pomjerena i gornja granica ženidbe i udaje, te navode da se muškarci u prosjeku vjenčaju dvije godine kasnije nego što je to bilo prije 30-ak godina, dok djevojke poredeći ta dva razdoblja "kasne" i do pet godina. Ipak, stručnjaci navode da je današnja situacija puno povoljnija jer parovi na ovaj način smanjuju mogućnost da dođe do razvoda, piše Daily Mail.