{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaboravljeni izumitelji čije izume koristimo svakodnevno

18.1.2016. u 22:13
37
56
Zaboravljeni izumitelji čije izume koristimo svakodnevno
37
Historijski zapisi ispunjeni su imenima slavnih izumitelja. Benjamin Franklin, Nikola Tesla, Alexander Graham Bell i braća Wright su imena poznata po kreacijama koje omogućavaju život kakav danas poznajemo. Međutim, postoje i oni čije izume također koristimo svakodnevno, a ne znamo ni ko zapravo stoji iza njih.
1. Cornelis Jacobszoon Drebbel (1572. - 1633.)

Holandski izumitelj doprinio je brojnim naprecima u poljima hemije i optike. Međutim, vjeruje se da je njegov najveći uspjeh izgradnja prve podmornice kojom se može upravljati.

Naime, njegova naprava iz 1624. bila je pokretana uz pomoć vesala koja su virila iz njenog trupa, a napravljena je od drveta i kože. Imala je mjesta za 16 putnika, a mogla je na dubini od pet metara ostati najduže tri sata.

2. Ada Lovelace (1815. - 1852.)


Kćerka britanskog pjesnika Lorda Byrona još od rane dobi bila je veoma talentovana matematičarka.

Njen prijatelj Charles Babbage, također matematičar, upoznao je sa idejom "analitičke mašine". Ovaj mehanički kalkulator mnogi danas smatraju pretečom modernog računara.

Lovelace je 1840. godine napisala algoritam kojim bi se upravljalo Babbageovim izumom, što je faktički čini majkom softvera.

3. Edouard-Leon Scott de Martinville (1817. - 1879.)

Ovaj Parižanin bio je pisar na kraljevom dvoru, a važio je i za najvećeg stručnjaka za stenografiju svoga doba. Međutim, njegova glavna opsesija bila je kako precizno i automatski snimiti govor.

Godine 1857. patentirao je fonoautograf, uređaj koji je bio sposoban prenositi vibracije zvučnih talasa na olovku koja bi ih potom zapisivala na papir.

Dvadeset godina kasnije, na osnovu de Martinvilleovog izuma, Thomas Edison je kreirao svoj fonograf.

4. Antonio Meucci (1808. - 1889.)

Meucci je 1857. godine napravio je elektromagnetni uređaj kojim bi iz svog laboratorija u podrumu, razgovarao sa svojom nepokretnom suprugom, koja je ležala u sobi iznad podruma.

S obzirom da nije imao dovoljna finansijska sredstva, niti pomoć političkih struktura, Italijan nikad nije uspio patentirati svoj izum, što je Alexandar Graham Bell učinio 20 godina poslije.

5. Joseph Wilson Swan (1828. - 1914.)

Iako mnogi smatraju Thomasa Edisona izumiteljem sijalice, prvi električni izvor svjetlosti zapravo je djelo ovog Britanca. Njegova porodična kuća je bila prvi objekat osvijetljen isključivo uz pomoć elektriciteta.

Swan i Edinson istovremeno su radili na kreaciji prve sijalice, ali nikada nisu ostvarili saradnju. Historičari tvrde da Edinsona danas smatraju "ocem sijalice" zbog činjenice da se prvi sjetio da je patentira.

6. Philo Farnsworth (1906. - 1971.)

Farnsworth je prešao veliki put od dječaka rođenog u drvenoj straćari koju je napravio njegov djed, do jedne od najznačajnijih ličnosti 20 stoljeća.

Sa samo 22 godine Amerikanac je napravio prvi svjetski samostalni televizijski sistem. Svoj izum nazvao je "raščljanjivač slika", a nakon što ga je patentirao osnovao je "Farnsworth korporaciju za razvoj radijske i televizijske tehnologije".

Umro je od upale pluća, kao liječeni alkoholičar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: