Predivan prizor na nebu
0

FOTO+VIDEO / Zabilježen trenutak prolaska komete Lovejoy pored Sunca

Sarajevo-x.com
Nevjerovatni prizori Lovejoya (Foto: AFP)
Nevjerovatni prizori Lovejoya (Foto: AFP)
Amateri fotografi zabilježili su nevjerovatne putanje i prolazak komete Lovejoy pored Sunca, iako se očekivalo da će nestati zbog blizine kojom je prošla pored ove usijane zvijezde. Nevjerovatni prizori Lovejoya, komete koja je prošla pored Sunca na samo 140.000 kilometara, zadivili su posmatrače širom svijeta.

Autor nevjerovatnih prizora je Alex Cherney koji je koristio obični digitalni fotoaparat sa produženim objektivom kako bi dobio više svjetlosti.

Eksperti su očekivali da će kometa jednostavno nestati kada se toliko približi Suncu. Međutim, kometa je preživjela i netaknuta nastavila svoj put kroz svemir.

Cherney je uspio zabilježiti kometu i njenu dugu putanju iz svog doma u Cape Schancku u Victoriji, Australija. Iskoristio je što nije bilo magle, a ni vidnog zagađenja u zraku i zabilježio nevjerovatnu Lovejoy kometu.

"Srećom, kometa Lovejoy je preživjela bliski susret sa Suncem i omogućila prelijep priozor na nebu", rekao je Cherney, prenosi Daily Mail.

Kometu su pratili i amateri astronomi iz Južne Amerike odakle je prvobitno bilo moguće zapaziti kometu. Šef međunarodne svemirske stanice Dan Burbank je tom prilikom rekao da je prizor komete Lovejoy nešto najnevjerovatnije što je ikad vidio.