Studija
0

Za tinejdžerske trudnoće kriv je "Seks i grad"

Sarajevo-x.com
Tinejdžerke koje često gledaju TV serije sa seksualnim prizorima imaju dvaput veće šanse da zatrudne, rezultati su novog istraživanja objavljenog jučer.

Na drugoj strani, opasnost vreba i dečke. Naime, oni koji često gledaju ovakve sadržaje češće ostavljaju svoje djevojke trudnim.

Studija koja ovo tvrdi izvedena je na 2.000 Amerikanaca od 12 do 17 godina i u prvi plan ističe vezu između trudnoće i serija kao što su "Prijatelji" i "Seks i grad", javlja Daily Mail.

Naučnici tako upozoravaju: "Problem je što ove i slične serije glorificiraju seks dok skoro nikako ne spominju posljedice kao što je trudnoća i seksualno prenosive bolesti."

Vođa projekta, doktorica Anita Chandra iz RAND korporacije ističe: "Seksualni sadržaji na televiziji su se udvostručili posljednjih godina, posebno u periodu kad smo izvodili istraživanje. Tako smo utvrdili snažnu povezanost."

Također se navodi da crtani filmovi sa seksualnim temama imaju jednak efekat.

Ranija istraživanja pokazala su da tinejdžeri koji gledaju sporne TV emisije ranije postaju seksualno aktivni i kod njih je povećan rizik od obolijevanja od bolesti prenosivih seksualnim kontaktom.

Eksperti poručuju da i roditelji i škole nose dio odgovornosti te da s tinejdžerima treba otvoreno razgovarati o seksu.