Italija
0

Za otkriće mumije turistkinji isplaćeno 175.000 eura

Sarajevo-x.com
Njemačka turistkinja koja je otkrila mumiju staru 5.000 godina nakon duge bitke na sudu je ipak dobila nagradu od 175.000 eura za svoje senzacionalno otkriće, piše "Fox News".

Njemačka turistkinja koja je otkrila mumiju staru 5.000 godina nakon duge bitke na sudu je ipak dobila nagradu od 175.000 dolara za svoje senzacionalno otkriće, javlja "Fox News".

Erika Simon je 1991. godine sa svojim mužem Helmutom bila na odmoru u italijanskoj alpskoj pokrajini Bolzano gdje je pronašla mumiju staru 5.000 godina. Mumija je bila izuzetno dobrom stanju zbog jako niskih temperatura koje vladaju u Alpama.

"Nagrada u iznosu od 175.000 eura će biti isplaćena porodici Simon nakon mučnih pregovora sa pokrajinom Bolzano", izjavio je advokat porodice Simon Georg Rudolph. Pokrajina Bolzano je prvobitno ponudila 50.000 eura, ali je morala povećati nagradu nakon nekoliko sudskih žalbi koje je uložila porodica Simon.

"Bilo bi mnogo jeftinije za provinciju da su bili velikodušniji na samom početku", rekao je Rudolf i napomenuo da sudski troškovi iznose 48.000 eura.

Mumija nazvana Oetzi se smatra najstarijom na svijetu i pronađena je zajedno sa odjećom i oružjem što je pomoglo da se sazna kako su ljudi živjeli u neolitu.

Naučnici tvrde da je Oetzi imao 46 godina kada je umro. Primjetili su da je bio teško ranjen strijelom te da je vjerovatno ubijen udarcem toljagom u glavu.