Nauka
1

Za očuvanje ugroženih vrsta potrebno 76 milijardi dolara

Klix.ba
Smanjivanje rizika od izumiranja ugroženih životinjskih vrsta i uspostavljanje zaštićenih područja će koštati 76 milijardi dolara godišnje.

Naučnici procjenjuju da je ta količina novca potrebna ukoliko se žele postići dogovoreni ciljevi do 2020. godine.

Naučnici kažu da ovaj iznos predstavlja samo petinu ukupne količine novca koju ljudi svake godine troše na gazirana pića. Ovaj iznos također predstavlja samo jedan posto ukupne vrijednosti gubitaka ekosistema svake godine.

Još 2002. godine su se vlade širom svijeta dogovorile da pokušaju smanjiti izumiranje mnogih životinjskih vrsta do 2010. godine. Međutim, to se nije desilo, a gubitak vrsta se i povećao.

Na sastanku na konvenciji o biološkoj raznolikosti u Nagoyji u Japanu, održanoj 2010. godine, svjetske vlade su postavile nove ciljeve za 2020. godinu.

Sve do sada nije postojalo dovoljno informacija o tome koliko novca je zaista potrebno za očuvanje životinjskih vrsta, što je odgovaralo nekim vladama koje su tražile izgovore za izbjegavanje uplaćivanja finansijskih sredstava. Naučnici iz raznih organizacija i univerziteta su sada predstavili procjenu sredstava potrebnih za očuvanje vrsta.

"Smanjenje rizika za izumiranje vrsta bi koštalo pet milijardi dolara godišnje. Uspostavljanje i održavanje globalne mreže zaštićenih područja bi koštalo mnogo više. Za oba cilja je potrebno oko 76 milijardi dolara", rekao je Donald McCarthy iz RSPB-a, organizacije za očuvanje okoliša.

Neki eksperti sumnjaju da danas, u toku ekonomske krize, svijet može izdvojiti potrebna sredstva.

"Neke životinjske vrste imaju veliku ulogu u lokalnim ekosistemima, što u nekim slučajevima nije tačno. Umjesto da pokušavamo spasiti sve vrste, mislim da bismo trebali raditi strateški i optimizirati ciljeve očuvanja", rekao je McCarthy za BBC.