Toplotni val
101

Za devet dana se otopila petina leda na Antarktiku

A. B.
Foto: NASA
Foto: NASA
Sjeverni vrh Antarktika je početkom februara zahvatio toplotni val koji je trajao devet dana. Najnovije NASA-ine fotografije otkrivaju da se za to vrijeme na otoku Eagle, dijelu Antarktičkog poluotoka, otopila petina snijega, što je sve češća posljedica klimatskih promjena.

Kako piše CNN, NASA-ine fotografije prikazuju spomenuti otok na početku i na kraju toplotnog vala koji je zabilježen u ovom mjesecu. Na fotografijama snimljenim "poslije", vidljive su velike površine zemlje, a zbog otapanja leda nastala su i vodena jezera.

Početkom mjeseca na Antarktiku je zabilježena rekordno visoka temperatura od 18,2 stepeni celzija. Kako bi se moglo bolje razumjeti o kakvoj temperaturi riječ NASA je izvijestila da je ista temperatura na taj dan izmjerena i u Los Angelesu.

U nešto više od sedam dana otopilo se čak 10 centimetara snijega na Eagleu, što je oko 20 posto ukupne sezonske akumulacije snijega.

"Nikada ranije nisam primijetio da na Antarktiku tako brzo nastaju mala jezera od otopljenog leda. Slična pojava evidentirana je na Aljasci i Grenlandu, ali na Antarktku to nije uobičajena situacija", rekao je Mauri Pelto, geolog s Nichols Collegea u Massachusettsu.

Klimatolog Xavier Fettweis rekao je da se s Antarktičkog poluotoka u okean ulila velika količina vode i da su toplotni valovi prošlog ljeta najviše pridonijeli otapanju leda i porastu nivoa mora.

Kako je Pelot istakao, nagla otapanja leda su, čak i tokom ljeta vrlo rijetka na Antarktiku, najhladnijem mjestu na Zemlji.

Smatra da je ovaj toplotni val posljedica dugotrajnih visokih temperatura koje do 21. vijeka nisu zabilježene na ovom kontinentu. Nastale su kao posljedica globalnog rasta temperatura.

"Tokom februara visoki pritisak iznad rta Horn u čileanskom arhipelagu omogućio je porast temperatura i njihovo cirkulisanje. Najsjeverniji dio Antarktika obično je zaštićen od visokih temperatura zbog snažnih vjetrova koji tu pušu, ali u ovom su slučaju bili znatno slabi i nisu uspjeli zaustaviti prodor toplog zraka prema sjevernom vrhu kontinenta", pojasnila je NASA.

Ledeni slojevi na Antarktiku i prije su se vrlo brzo otapale zbog toplote zarobljene u atmosferi uslijed zagađenja štetnim gasovima.

Stručnjaci upozoravaju da bi porast nivoa mora mogao biti poguban za stanovništvo koje živi u priobalnim područjima. Treba istaći da Antarktik sadrži dovoljnu količinu leda koja bi, po procjeni Svjetske meteorološke organizacije nivo svjetskih okeana mogla podići za više od 60 metara.

Ranije početkom mjeseca, ogroman ledeni brijeg (oko 116 kvadratnih kilometara) dužinom zapadnoe ivice Antarktika, odvojio se od glečera Pine Island. Evropska svemirska agencija je pojasnila da se pretpostavlja da se odlomio zbog temperature mora koja je toplija nego što je uobičajeno, a to je istovremeno dokaz da glečeri vrlo brzo reaguju na klimatske promjene.