Nauka
0

Windows "Longhorn" planiran za 2006.

NINA
Microsoft je jučer objavio kako će nova Longhorn verzija jednog od najpoznatijih operativnih sistema Windows biti u prodaji u drugoj polovini 2006., iako su do sada tvrdili da tako opsežan projekt neće biti dovršen bar do sredine 2007., javljaju američki mediji.

Microsoft je već ranije objavio kako radi na novim Windowsima, ali do jučer nije izlazio s preciznim datumima početka prodaje.

Glavni menadžer odjela za razvoj Windowsa pri Microsoftu Brad Goldberg tvrdi da je kompanija odlučila objaviti tu vijest zbog iznimno velikog zanimanja korisnika, ali i kao dodatnu reklamu za najnoviju sigurnosnu zakrpu Windowsa XP, Service Pack 2.

"Nakon što je objavljena najnovija zakrpa, vrijeme je i za dopunu rasporeda kompanije", kazao je Goldberg.

Windows Longhorn bit će prvi trodimenzionalni OS, imat će poboljšan nivo sigurnosti, a glavna novost će biti Win FS sistem upravljanja i rada s datotekama. Iz Microsofta također tvrde da će u novim Windowsima Win FS biti u testnoj beta verziji, a da će konačni Win FS biti u prodaji odvojeno. Dodao je kako niko još uvijek ne zna kada će prodaja gotove verzije početi.

Programerski analitičar iz kompanije IDC Roger Kay tvrdi kako prodaja tako "okrnjenog" OS-a neće biti od velike koristi korisnicima, a kako dodaje Washington Post, s njegovim mišljenjem slažu se i brojni svjetski stručnjaci.