{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Wikipedia pretvorena u knjigu sa 5.000 stranica

S
16.6.2009. u 16:30
0
1
Wikipedia pretvorena u knjigu sa 5.000 stranica
0
Wikipedia pretvorena u knjigu sa 5.000 stranica
Wikipedia, enciklopedija koju pišu volonteri vrijedno dodajući informacije na njenoj web adresi, izašla je iz štampe u vidu knjige sa 5.000 stranica, javlja Telegraph.
Online zbirka znanja sadrži 437 tekstova, a njen autor je Rob Matthews, student grafičkog dizajna iz Sussexa. Kad stoji, "debela" enciklopedija doseže mu do koljena.

Članke u Wikipediji od 2001. godine mogu uređivati svi korisnici ovog web sajta, a trenutno je jedno od najpopularnijih mjesta na internetu za sve one kojima trebaju generalne informacije o ljudima, pojavama i događajima.

Robu je za kreiranje knjige trebalo dvije sedmice rada.

"Upoređujem internetsku Wikipediju sa tradicionalnom stavljajući ih u isti format", objasnio je Britanac. "Želio sam predstaviti današnju situaciju kada svako ko treba neke informacije ide na internet i tamo ih traži. Ipak, u poređenju sa onim što je internet zamijenio, vrlo je nepouzdan izvor."

Selekciju članaka 22-godišnjak je vršio veoma pažljivo, pokušavajući ponuditi ono najbolje sa sajta.

"Tekstovi su ono najbolje s Wikipedije, a s obzirom na kvalitet, neutralnost, tačnost, kompletnost, neutralnost i stil pisanja", kaže priređivač koji se nada da će knjigu uspjeti i pustiti u prodaju, a reakcije koje je dobio na njeno pripremanje su, kaže on, bile odlične.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: