|

Vulkani na Veneri su aktivni

Vulkani na Veneri su aktivni
1
Klix.ba
8.12.2012. u 17:48
3
komentara
1

dijeljenja
Vulkani na Veneri su aktivni
Aktivnost vulkana na planeti Veneri je dugo bila kontroverzna tema za razgovor među naučnicima. Međutim, čini se da novi dokazu pokazuju da su vulkani na ovoj planeti zaista aktivni.
Svemirska letjelica Evropske svemirske agencije, pod imenom Venus Express, već šest godina prati stanje na Veneri. Rezultati njenih opservacija pokazuju značajnu promjenu u količini sumpor dioksida u atmosferi planete, što se može objasniti aktivnošću vulkana.

Odmah nakon što je došla do planete 2006. godine, letjelica je zabilježila značajno povećanje u srednjoj gustini sumpor dioksida u gornjoj atmosferi. Ta vrijednost je znatno pala u narednom periodu. Atmosfera Venere sadržava mnogo veću količinu sumpor dioksida nego atmosfera Zemlje. Na našoj planeti taj gas stvaraju prvenstveno vulkani.

Sumpor dioksid se ne zadržava dugo u gornjoj atmosferi Venere jer ga razlaže sunčeva svjetlost. Bilo koja količina ovog jedinjenja u gornjim regionima je morala doći nedavno iz gustih oblaka sa površine. Naučnici vjeruju da je eruptirao jedan ogroman vulkan, ili više manjih vulkana. Na površini Venere se nalaze stotine vulkana, ali da li su oni aktivni ili ne je uvijek bilo kontroverzno pitanje.

Venus Express je do sada otkrio nekoliko dokaza o nedavnoj vulkanskoj aktivnosti.

"Ukoliko u gornjoj atmosferi vidite porast gustoće sumpor dioksida, možete biti sigurni da je tu stigao tek nedavno, jer nakon samo nekoliko dana sunčeva svjetlost uništava individualne molekule tog spoja", rekao je Emmanuel Marcq sa francuskog istraživačkog instituta LATMOS.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...