Nauka
11

Vulkani koji mogu eruptirati svakog momenta

Klix.ba
Veliki vulkani i još veći supervulkani spavaju svuda oko nas. Njihove eventualne erupcije uništile bi okolinu i u prvim sekundama ubile hiljade osoba koje bi se našle u neposrednoj blizini.

Pepeo i gasovi bi ugušili životinje i uništili usjeve, a moguće su i kisele kiše koje bi dodatno zatrovale tlo. Ovaj apokaliptični scenarij može zadesiti lokalnu zajednicu, ali i uzrokovati posljedice širom planete. Izdvajamo 10 uspavanih vulkana koji su sposobni uništiti okolinu za samo nekoliko minuta.

Oyama, Japan

Oyama, Japan (Foto: AFP)
Oyama, Japan (Foto: AFP)

Posljednji put je eruptirao 2000. godine, a zbog toksičnog dima život na otoku Miyakejima bio je nemoguć četiri godine. Čak i danas, stanovnici su prisiljeni nositi maske, a sirene se oglašavaju svaki put kada nivo sumpora postane previsok.

Vezuv, Italija

Vezuv, Italija (Foto: AFP)
Vezuv, Italija (Foto: AFP)

Zloglasni vulkan koji je sa lica planete izbrisao grad Pompeju još uvijek je aktivan. Ipak, u njegovom podnožju i široj okolini živi više od 3.000.000 stanovnika. Vulkan se probudio nekoliko puta u posljednjih 2.000 godina.

Taal, Filipini

Taal, Filipini (Foto: AFP)
Taal, Filipini (Foto: AFP)

Jedan od najopasnijih vulkana na svijetu, a pretpostavlja se da je do sada ubio više od 6.000 ljudi. Posjete su dozvoljene, ali se turistima savjetuje da drže distancu od opasne planine.

Yellowstone, SAD

Yellowstone iz svemira, SAD (Foto: AFP)
Yellowstone iz svemira, SAD (Foto: AFP)

Supervulkan je sakriven ispod naizgled mirnog područja poznatog nacionalnog parka. Njegova erupcija mogla bi da proizvede hiljadu puta veću katastrofu od "običnog" vulkana. Procjene govore kako bi eksplozija u prvim momentima ubila više od 90.000 stanovnika Wyominga, a utjecaj bi se osjetio na cijeloj planeti. Ipak, dugoročne posljedice zadesile bi "samo" zapadni dio SAD-a.

Merapi, Indonezija

Merapi, Indonezija (Foto: AFP)
Merapi, Indonezija (Foto: AFP)

Dim sa vrha planine Merapi može se vidjeti gotovo cijele godine, a 2010. vulkan je eruptirao i iz sebe je gotovo mjesec dana bez prestanka izbacivao velike količine lave.

Sakurajima, Japan

Sakurajima, Japan (Foto: AFP)
Sakurajima, Japan (Foto: AFP)

Posljednja erupcija zabilježena je 1914. godine, a snaga lave i dima japanski je otok pretvorila u poluotok povezan sa kopnom. Kroz godinu dana vulkan proizvede stotine manjih erupcija, ispod njega živi oko 700.000 stanovnika, a naselja su opremljena skloništima.

Ulawun, Papua Nova Gvineja

Ulawun iz svemira, Papua Nova Gvineja (Foto: AFP)
Ulawun iz svemira, Papua Nova Gvineja (Foto: AFP)

Najveći strah koji izaziva vulkan Ulawun vezan je za njegovu visinu. Naime, prilikom erupcije moguć je kolaps planine, što bi izazvalo dodatnu katastrofu za stanovnike koji žive u podnožju.

Popokatepetl, Meksiko

Popokatepetl, Meksiko (Foto: AFP)
Popokatepetl, Meksiko (Foto: AFP)

Ovo je jedan od najopasnijih vulkana u Srednjoj Americi, a posljednja velika erupcija desila se 1947. godine. Od 1994. desilo se osam manjih erupcija koje su uzrokovale evakuaciju više od 40.000 stanovnika.

Nyiragongo, Kongo

Nyiragongo, Kongo (Foto: AFP)
Nyiragongo, Kongo (Foto: AFP)

Ovaj vulkan je posebno opasan zbog činjenice da se u njegovom krateru nalazi najveće jezero lave na svijetu. Lava bi se pri erupciji izlila, a tada bi u silasku niz planinu dostigla brzine i do 100 kilometara na sat. Posljednja erupcija desila se 2002. godine kada je poginulo 147 ljudi.

Galeras, Kolumbija

Galeras, Kolumbija (Foto: AFP)
Galeras, Kolumbija (Foto: AFP)

Prva zabilježena erupcija desila se 1580. godine, a eksplozija 2010. godine natjerala je 8.000 stanovnika obližnjih sela na bijeg.