{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VoIP: glasovni razgovori putem Interneta

29.12.2003. u 20:36
0
0
VoIP: glasovni razgovori putem Interneta
0
VoIP: glasovni razgovori putem Interneta
VoIP ili Voice over IP je tehnologija koja puno obećava. Iako nije novost - među nama je već dugo vremena – pravog omasovljavanja još uvijek nije bilo.
Tek u posljednje vrijeme pojavljuju se novi proizvodi, a po sve većem uplitanju velikih «igrača», poput Cisco-a, Toshiba-e, pa čak i Microsoft-a, lako je zaključiti da je potencijala puno.

Slijedeći mnoge druge koji su to uradili prije njih, Toshiba je predstavila sopstvenu verziju VoIP softvera, koji računar povezan na Internet pretvara u funkcionalan telefon. Prednost ove tehnologije je što se za komunikaciju, odnosno prenos zvuka, umjesto telefonskih žica, koristi postojeća Internet infrastruktura, što znači da inače skupi međunarodni pozivi (pa i oni međugradski) koštaju nuporedivo manje. Praktično, uz odgovarajući softver, pomoću računara možete razgovarati sa bilo kim na bilo kojem mjestu, ko ima računar sa Internet konekcijom i istim instaliranim softverom. Korisnicima raznih Instant Messaging servisa ili recimo Microsoft-ovog NetMeeting-a ovo neće biti novost...

Toshiba SoftIPT SoftPhone košta oko 200 USD po licenci, što zavisi od broja kupljenih licenci i sistema za koji su kupljene, a radi sa klasičnom mrežnom, ali i sa računarima koji su povezani bežičnim mrežom i «vrte» Windows XP. Softver omogućava odgovaranje na pozive, njihovo proslijeđivanje, primanje glasovnih poruka i druge usluge slične klasičnim mobilnim telefonima, te mogućnost organizovanja konferencijskih poziva, u kojima može učestvovati više osoba. SoftPhone softver se, na žalost, može koristiti isključivo sa drugom Toshiba opremom – Strata CTX telefonima, te Toshiba laptopima, Tablet PC-ima i desktop računarima.

Pretpostavljamo da će SoftPhone najviše kupaca steći kod poslovnih korisnika, jer već postoji puno besplatnih VoIP softverskih alternativa za nas ostale – kao što je recimo sve popularniji Skype. Kako će se Toshiba boriti s njima, ostaje da vidimo, ali je sigurno da je VoIP tehnologija budućnosti, koja bi telefonske operatere mogla zaviti u crno. (VL)

INFO Online

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: