{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Voditelj kontroverznog mjerenja brzine svjetlosti dao ostavku

F
FENA
30.3.2012. u 16:55
1
9
Voditelj kontroverznog mjerenja brzine svjetlosti dao ostavku
1
Voditelj kontroverznog mjerenja brzine svjetlosti dao ostavku
Talijanski profesor Antonio Ereditato, voditelj kontroverznog eksperimenta u kojem su čestice neutrina navodno putovale brže od svjetlosti, čime bi bili srušeni temeljni zakoni fizike, podnio je ostavku pošto su rezultati njegova eksperimenta prošli mjesec opovrgnuti.
Talijanski nacionalni institut za nuklearnu fiziku INFN priopćio je u petak da je Ereditato podnio ostavku na mjesto koordinatora projekta OPERA, prenosi Reuters.

Međunarodni tim naučnika objavio je u septembrz prošle godine da su tokom trogodišnjeg pokusa mjerenja pokazala da je snop neutrina ispaljen iz Evropskog centra za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi stigao do 730 km udaljenog Gran Sassa u Italiji 60 nanosekunda brže od svjetlosti.

Ti bi rezultati, da su potvrđeni, potkopali ključan element teorije relativnosti Alberta Einsteina iz 1905., koji kaže da ništa u svemiru ne može putovati brže od svjetlosti.

Neočekivani rezultati zabilježeni su u sklopu projekta OPERA, koji su zajedno proveli CERN i Laboratorij Gran Sasso u središnjoj Italiji.

Međutim, dodatna istraživanja provedena početkom ove godine pokazala su da se neutrini ipak pridržavaju općeg ograničenje brzine. Eksperiment pod imenom ICARUS, u kojem je mjeren snop neutrina poslan iz CERN-a, utvrdio je da je njihova brzina potpuno u skladu s brzinom svjetlosti.

CERN je u februaru objavio da su identificirana dva razloga koja su mogla utjecati na mjerenje brzine neutrina u pokusu OPERA. Jedan se razlog tiče oscilatora koji je utjecao na sinkronizacije GPS-a, a zbog kojega se moglo dogoditi da naučnici precijene brzinu kretanja neutrina. No drugi je razlog možda i važniji i tiče se konektora optičkog kabela koji dovodi vanjski signal GPS-a u glavni sat.

"On možda nije dobro funkcionirao kad je mjereno", rečeno je u CERN-ovu priopćenju.

Mnogi su naučnici bili skeptični glede prvotnih mjerenja koja su pobijala Einsteinovu teoriju relativnosti.

Postojanje neutrina, elementarne čestice izuzetno male mase koja nastaje radioaktivnim raspadom ili nuklearnim reakcijama poput onih u Suncu, prvi put je potvrđeno 1934. godine, ali ta čestica i dalje zbunjuje naučnike. Neutrino može proći potpuno neprimjećeno i nedetektirano kroz većinu materije, pa tako kroz ljudsko tijelo svakodnevno prođu milioni tih čestica, navode naučnici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: