Nauka
0

Vode kineske obale opasno zagađene

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Široki pojas kineskih obalnih voda je opasno zagađen, a obalne močvare i tropsko drveće postepeno nestaju, izvijestila je novinska agencija Xinhua.

Luan Weixin, profesor sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta Dalian Maritime, je rekao da je 50% obalnih močvara nestalo zbog pretjeranog krčenja. Oko 80% koraljnog grebena i tropskog drveća je uništeno u posljednjih pedeset godina.

U nekoliko pogođenih područja ubrajaju se vode u blizini zaljeva East Liaoning, Bohai i Hangzhou, ušća Žute rijeke, Yangtzea i Zhujianga, kao i priobalje većih gradova na obali, rekao je na konferenciji u sjevernom obalnom gradu Tainjin.

"Tokom posljednjih dvadeset godina, kineska pomorska ekonomija se klimavo razvijala a resursi su se široko iskorištavali. Kao rezultat, stanje kineskog priobalnog okoliša i okeana je narušeno", izjavio je Luan.

Luan je pri tom mislio na razvoj ekonomije duž obalnog područja, koji se odnosi na ribolov, ali i krčenje zemlje u svrhu razvoja i izgradnje hotela i luka.

Ukupno 145.000 km2 plitke vode duž kineske obale nije zadovoljilo standarde, zajedno sa 20.000 km2 morske vode koja je ozbiljno kontaminirana glavnim zagađivačima, anorganskim azotom i fosfatima, izvijestila je Xinhua.