|

Voda u parku Yosemite se svakog februara "pretvara u lavu"

Voda u parku Yosemite se svakog februara "pretvara u lavu"
1
S
Sarajevo-x.com
20.2.2012. u 09:35
2
komentara
1

dijeljenja
Voda u parku Yosemite se svakog februara "pretvara u lavu"
U nacionalnom parku Yosemite u Californiji se svake godine u februaru pojavljuje rijedak fenomen. Naime, kada sunce pod određenim uglom osvijetli jedan od manjih vodopada, Horsetail, koji pada preko granitne stijene El Capitan, stvara se dojam da je voda pretvorena u vulkansku lavu.
"Vodopad Horsetail ima jedinstven položaj, ne poznajem nijedan drugi vodopad koji dobija takvu svjetlost pod određenim uglom. Nalazi se u takvoj poziciji da u određeno vrijeme, kada sunce osvijetli vodopad, voda dobije narandžastu boju i podsjeća na lavu", rekao je fotograf Michael Frye koji je autor knjige Vodič za fotografe u Yosemiteu, prenosi agencija Associated Press.

Frye je dodao da je za fotografisanje fenomena potrebna velika sreća, jer je neophodno da svi faktori budu na mjestu u tačno određen trenutak.

Mnogi fotografi tvrde da je fotografisanje Horsetaila lekcija iz astronomije, fizike i geometrije u jednom, jer postoji tačno definisan ugao u tačno određeno vrijeme, koje ovisi o položaju Sunca i Zemlje.

Posjetioci Yosemita imaju priliku da vide mnoge zanimljivosti i radnici u nacionalnom parku se uglavnom trude da minimalno utječu na prirodu najvećih zaštićenih površina u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...