Neobičan fenomen
1

Voda u parku Yosemite se svakog februara "pretvara u lavu"

Sarajevo-x.com
U nacionalnom parku Yosemite u Californiji se svake godine u februaru pojavljuje rijedak fenomen. Naime, kada sunce pod određenim uglom osvijetli jedan od manjih vodopada, Horsetail, koji pada preko granitne stijene El Capitan, stvara se dojam da je voda pretvorena u vulkansku lavu.

"Vodopad Horsetail ima jedinstven položaj, ne poznajem nijedan drugi vodopad koji dobija takvu svjetlost pod određenim uglom. Nalazi se u takvoj poziciji da u određeno vrijeme, kada sunce osvijetli vodopad, voda dobije narandžastu boju i podsjeća na lavu", rekao je fotograf Michael Frye koji je autor knjige Vodič za fotografe u Yosemiteu, prenosi agencija Associated Press.

Frye je dodao da je za fotografisanje fenomena potrebna velika sreća, jer je neophodno da svi faktori budu na mjestu u tačno određen trenutak.

Mnogi fotografi tvrde da je fotografisanje Horsetaila lekcija iz astronomije, fizike i geometrije u jednom, jer postoji tačno definisan ugao u tačno određeno vrijeme, koje ovisi o položaju Sunca i Zemlje.

Posjetioci Yosemita imaju priliku da vide mnoge zanimljivosti i radnici u nacionalnom parku se uglavnom trude da minimalno utječu na prirodu najvećih zaštićenih površina u Sjedinjenim Američkim Državama.