{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Voćne mušice pomažu otkriti zašto žene žive duže

3.8.2012. u 13:30
0
2
Voćne mušice pomažu otkriti zašto žene žive duže
0
Voćne mušice pomažu otkriti zašto žene žive duže
Naučnici koji su istraživali voćne mušice vjeruju da su otkrili nešto više o tome zašto žene žive duže od muškaraca.
Istraživanje je fokusirano na mutacije DNK u mitohondriju, koji predstavlja izvor energije za ćelije. Mitohondriji se uvijek nasljeđuju od majke.

Ekspert za starenje ljudi kaže da postoje mnogi faktori koji objašnjavaju razlike između spolova kada je u pitanju životni vijek.

Već sa 85 godina, na svaka četiri muškarca dolazi šest žena, a kada se dođe do sto godina, na svakog muškarca ide više od dvije žene. Međutim, to nije slučaj samo kod ljudi. Isto se dešava i kod mnogih drugih vrsta.

U istraživanju koje su uradili eksperti sa Univerziteta Monash u Australiji i Univerziteta Lancaster iz Velike Britanije, analizirani su mitohondriji 13 različitih grupa muških i ženskih voćnih mušica.

Mitohondriji, koji se nalaze u skoro svim ćelijama životinja, pretvaraju hranu u energiju koja pokreće tijelo.

Dr. Damian Dowling, jedan od istraživača, je rekao da rezultati istraživanja upućuju na mnoge mutacije unutar mitohondrijskog DNK, koji utječu na životni vijek mužjaka i na brzinu kojom stare, prenosi BBC.

"Interesantno je to da ove mutacije nemaju nikakvog efekta na starenje ženki. Sve životinje imaju mitohondrije, a činjenica da ženke žive duže od mužjaka je česta pojava kod mnogih vrsta. Naši rezultati zbog toga sugerišu da mutacije u mitohondriju, koje smo otkrili, uzrokuju brže starenje mužjaka u cijelom životinjskom carstvu", kazao je Dowling.

Naučnici vjeruju da, sa evolucijske tačke gledišta i zbog činjenice da se mitohondriji dobijaju od majke, ne postoji razlog zašto bi se prenijele mane koje utječu na mužjake.

"Ukoliko postoji mutacija u mitohondriju koja ima loš utjecaj na mužjaka, a ne i na ženku, ta mutacija će proći neopaženo kroz proces prirodne selekcije. Tokom hiljadu generacija su se nakupile mnoge takve mutacije koje štete samo mužjacima", dodao je Dowling.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: