Odgovor se krije u DNK
0

Voćne mušice pomažu otkriti zašto žene žive duže

Klix.ba
Naučnici koji su istraživali voćne mušice vjeruju da su otkrili nešto više o tome zašto žene žive duže od muškaraca.

Istraživanje je fokusirano na mutacije DNK u mitohondriju, koji predstavlja izvor energije za ćelije. Mitohondriji se uvijek nasljeđuju od majke.

Ekspert za starenje ljudi kaže da postoje mnogi faktori koji objašnjavaju razlike između spolova kada je u pitanju životni vijek.

Već sa 85 godina, na svaka četiri muškarca dolazi šest žena, a kada se dođe do sto godina, na svakog muškarca ide više od dvije žene. Međutim, to nije slučaj samo kod ljudi. Isto se dešava i kod mnogih drugih vrsta.

U istraživanju koje su uradili eksperti sa Univerziteta Monash u Australiji i Univerziteta Lancaster iz Velike Britanije, analizirani su mitohondriji 13 različitih grupa muških i ženskih voćnih mušica.

Mitohondriji, koji se nalaze u skoro svim ćelijama životinja, pretvaraju hranu u energiju koja pokreće tijelo.

Dr. Damian Dowling, jedan od istraživača, je rekao da rezultati istraživanja upućuju na mnoge mutacije unutar mitohondrijskog DNK, koji utječu na životni vijek mužjaka i na brzinu kojom stare, prenosi BBC.

"Interesantno je to da ove mutacije nemaju nikakvog efekta na starenje ženki. Sve životinje imaju mitohondrije, a činjenica da ženke žive duže od mužjaka je česta pojava kod mnogih vrsta. Naši rezultati zbog toga sugerišu da mutacije u mitohondriju, koje smo otkrili, uzrokuju brže starenje mužjaka u cijelom životinjskom carstvu", kazao je Dowling.

Naučnici vjeruju da, sa evolucijske tačke gledišta i zbog činjenice da se mitohondriji dobijaju od majke, ne postoji razlog zašto bi se prenijele mane koje utječu na mužjake.

"Ukoliko postoji mutacija u mitohondriju koja ima loš utjecaj na mužjaka, a ne i na ženku, ta mutacija će proći neopaženo kroz proces prirodne selekcije. Tokom hiljadu generacija su se nakupile mnoge takve mutacije koje štete samo mužjacima", dodao je Dowling.