Misija za SpaceShipTwo
4

Virgin Galactic se priprema za prvi let iz Svemirske luke America

D. B.
Kompanija Virgina Galactic se počela pripremati za prvi suborbitalni svemirski let koji će biti obavljen iz Svemirske luke America u New Mexica.

U septembru je otkriveno da Virgin Galactic planira posljednju fazu testova aviona SpaceShipTwo, a sada je kompanija potvrdila da planira prva dva testna leta s posadom, a to bi se trebalo dogoditi 22. oktobra ili nešto kasnije.

Pripreme uključuju obuke pilota u simulatoru na zemlji, kao i korištenje Virginovog nosača aviona VMS Eve. Avion koji nosi SpaceShipTwo u visinu prije nego ga pusti tokom leta navodno ima sličnu strukturu i kontrole kao i sama svemirska letjelica.

SpaceShipTwo je već obavio dva leta u svemir. Godine 2019. je glavna instruktorica u Virginu Beth Moses zajedno s dva pilota iskusila suborbitalne letove koji će u budućnosti biti dostupni turistima. Međutim, ovo će biti prvi let iz Svemirske luke America.

Među putnicima na budućem letu će biti i naučnici Istraživačkog instituta Southwest. Dr. Alan Stern će obaviti naučni eksperiment, a nosit će i instrumente za praćenje vitalnih parametara, piše The Verge.