Nauka
0

VIPnet predstavio 3G u Hrvatskoj!

Sarajevo-X
Foto: vipnet.hr
Foto: vipnet.hr
Hrvatski mobilni operater VIPnet jučer je na konferenciji Microsoft Windays u Opatiji predstavio EDGE tehnologiju kao posljednju stepenicu u uvođenju treće generacije mobilne telefonije.

EDGE (Enhanced Data Rates for Global Evolution) je tehnologija koja teoretski omogućava brzine prenosa podataka do 473,6 kbps, a time i čitav spektar novih multimedijalnih usluga i sadržaja na mobitelima.

Ovim je Hrvatska među prvim državama u Evropi koje su uspjele uvesti 3G tehnologije, a iz VIPnet-a najavljuju da bi do 1. jula trebali imati pokriveno 90% cijele teritorije Hrvatske. Usluga je trenutno dostupna u pojedinim dijelovima Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka i Kvarnera. Naravno, za korištenje EDGE tehnoligije, korisnici moraju imati EDGE kompatibilne mobilne aparate (ili druge uređaje).

I dok se u susjednim državma mobilni operateri takmiče u uvođenju novih tehnologija i usluga, naša situacija je prilično tužna. Od postojeća tri operatera, samo MOBIS podržava GPRS, a GSM BIH tek je nedavno izradio tender za nabavku opreme, što svakako puno govori o razvijenosti našeg tržišta mobilne telefonije.

Ostaje nam kao činjenica da ćemo 3G imati kada drugi budu imali 4G.