{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIPnet predstavio 3G u Hrvatskoj!

S
Sarajevo-X
29.4.2004. u 16:36
0
0
VIPnet predstavio 3G u Hrvatskoj!
0
VIPnet predstavio 3G u Hrvatskoj!
Foto: vipnet.hr
Hrvatski mobilni operater VIPnet jučer je na konferenciji Microsoft Windays u Opatiji predstavio EDGE tehnologiju kao posljednju stepenicu u uvođenju treće generacije mobilne telefonije.
EDGE (Enhanced Data Rates for Global Evolution) je tehnologija koja teoretski omogućava brzine prenosa podataka do 473,6 kbps, a time i čitav spektar novih multimedijalnih usluga i sadržaja na mobitelima.

Ovim je Hrvatska među prvim državama u Evropi koje su uspjele uvesti 3G tehnologije, a iz VIPnet-a najavljuju da bi do 1. jula trebali imati pokriveno 90% cijele teritorije Hrvatske. Usluga je trenutno dostupna u pojedinim dijelovima Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka i Kvarnera. Naravno, za korištenje EDGE tehnoligije, korisnici moraju imati EDGE kompatibilne mobilne aparate (ili druge uređaje).

I dok se u susjednim državma mobilni operateri takmiče u uvođenju novih tehnologija i usluga, naša situacija je prilično tužna. Od postojeća tri operatera, samo MOBIS podržava GPRS, a GSM BIH tek je nedavno izradio tender za nabavku opreme, što svakako puno govori o razvijenosti našeg tržišta mobilne telefonije.

Ostaje nam kao činjenica da ćemo 3G imati kada drugi budu imali 4G.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: