Naučnici tvrde
0

Vesela muzika doprinosi boljem raspoloženju

Sarajevo-x.com
Slušanje vesele muzike ne samo da pomaže vama da se osjećate sretnije i bezbrižnije već čini da osjećate kako su svi oko vas isto tako dobro raspoloženi, piše britanski Telegraph.

Naučnici sa Univerziteta Goldsmiths u Londonu uradili su niz istraživanja i došli do zaključka da je samo 15 sekundi slušanja vesele muzike sasvim dovoljno da se vaše raspoloženje popravi.

Tokom studije ispitanci su slušali razičitu vrstu muzike, jazz, pop, klasičnu muziku, a nakon 15 sekundi slušanja inserta ocijenjivali su raspoloženje lica sa fotografija.

Rezultati su pokazali da vesela muzika značajno utječe na mišljenje volontera o raspoloženju lica s fotografije, te je većina odgovarala da su te osobe veoma sretne i zadovoljne. Daljnje studije su pokazale da je utjecaj vesele muzike na mozak gotovo trenutan. Potrebno je samo 50 milisekundi kako bi se raspoloženje promijenilo i to je nešto što pojedinac ne može kontrolisati.

Nasuprot tome, slušanje depresivne muzike utječe tako da se loše raspoloženje još više pogorša.

“Ono što je veoma iznenađujuće jeste činjenica da samo 15 sekundi slušanja vesele muzike može dovesti do znatne promjene raspoloženja i utjecati na nas na način da sve osobe oko sebe smatramo sretnijim i raspoloženijim. Potrebno je još istraživanja kako bismo dobili podatke o tome koliko taj učinak traje, te o tome koliko je sam čovjek u stanju kontrolisati ovakve emocije”, kazao je Joydeep Bhattacharya, jedan od naučnika koji je sudjelovao u istraživanju.

Studija je objavljena u časopisu Neuroscience Letters, a naučnici sada žele sprovesti studiju kako bi otkrili kakav utjecaj na ljude ima muzika koja dolazi iz ‘pozadine’, kao naprimjer muzika koja se pušta u supermarketima i prodavnicama.