{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Venera, Jupiter i Mars se postrojili za veliki nebeski spektakl

27.10.2015. u 08:45
70
23
Venera, Jupiter i Mars se postrojili za veliki nebeski spektakl
70
Venera, Jupiter i Mars se postrojili za veliki nebeski spektakl
Mars (dolje lijevo), Venera i Mars u ovoj konstelaciji naći će se ponovo 2021.
Tri planete Venera, Jupiter i Mars ove sedmice će Zemljanima priuštiti veoma rijedak i zanimljiv prizor. Naime, poredat će se tako da će izgledati da su veoma blizu jedna drugoj.
Tzv. Planetarna osovina bit će vidljiva tokom cijele naredne sedmice, a za praćenje fenomena nije potrebna nikakva dodatna oprema.

Naime, zbog različitih dužina orbita, planetama su potrebna različita vremena za punu revoluciju oko Sunca, a ove godine su se našle u poziciji u kojoj se čini kao da su veoma blizu jedna drugoj, međutim, i dalje su jedna od druge udaljene milione kilometara.

Najbolje vrijeme za posmatranje ovog nebeskog fenomena jeste tik prije izlaska Sunca jer se u to vrijeme planete nalaze visoko na nebu, a još uvijek je dovoljno mračno kako bi se mogle vidjeti golim okom. Dvogledi i kućni teleskopi bit će dovoljni ukoliko volite detalje.

Najlakše je vidjeti Veneru, koja je 12 puta svjetlija od Jupitera koji je druga najsvjetlija planeta družine. Nakon toga slijedi Mars koji je 250 puta tamniji od Venere, te je potrebno ustati malo ranije kako bismo ga mogli vidjeti.

Astronomi savjetuju ljubiteljima astronomije da sada pogledaju ovaj rijedak fenomen, jer će narednu priliku imati tek 2021. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: