Nauka
0

Veliki zemljotres pogodit će Kaliforniju

Sarajevo-x.com
Sudeći po najnovijim istraživanjima naučnika, Kaliforniju će do 2037. godine, najvjerovatnije, pogoditi snažan zemljotres.

Nova mjerenja ukazuju na vjerovatnoću izraženu u 99.7 procenata da će zamljotres magnitude 6.7 ili više u narednih 30 godina pogoditi Kaliforniju. Rizik je veći u predjelima južne i sjeverne Kalifornije (97% i 93%).

Ned Field, geofizičar iz Pasadene tvrdi da će do zemljotresa zasigurno doći, objavio je američki portal Yahoo!.

Od posljedica zemljotresa u dolini San Fernardo, ispod Los Angelesa su 1994. godine smrtno stradale 72 osobe, povrijeđeno je više od 9.000 ljudi, a materijalna šteta gusto naseljenog područja je iznosila oko 25 milijardi američkih dolara.

Nivo oštećenja uveliko zavisi od samog mjesta pogođenog zemljotresom. Zemljotres magnitude 7.1, mnogo snažniji od onog u dolini San Fernardo, je pogodio pustinju Mojave 1999. godine pri čemu uopće nisu zabilježeni smrtni slučajevi.

Kalifornija je jedno od seizmički najaktivnijih područja. Ova država leži na dvjema glavnim zemljinim tektonskim pločama, na pacifičkoj i na sjevernoameričkoj. Oko 10.000 zemljotresa godišnje pogodi područje južne Kalifornije, iako su zemljotresi, uglavnom, preblagi da bi se osjetili.

Naučnici Southern California Earthquake Centera i dalje nisu u mogućnosti predvidjeti tačno mjesto zemljotresa, ali su uvjereni da bi dosadašnje analize trebale upozoriti stanovništvo da se na vrijeme pripremi za predstojeću prirodnu katastrofu u trusnom kalifornijskom području.