{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Velika nada za paraplegičare: Pokretanje invalidskih kolica jezikom

S
5.1.2014. u 21:06
0
8
Velika nada za paraplegičare: Pokretanje invalidskih kolica jezikom
0
Velika nada za paraplegičare: Pokretanje invalidskih kolica jezikom
Tim naučnika sa Instituta za tehnologiju u Geogiji osmislio je sistem koji invalidima, osobama koje su nepokretne od vrata naniže, omogućava da jezikom pokreću invalidska kolica.
Osobe koje su nepokretne od vrata naniže vezane su za invalidska kolica, a jedan od najvećih problema paraplegičara jeste kako da kontrolišu njihovo kretanje.

Nova naprava izuzetno je laka za korišćenje i otvara nove mogućnosti za paraplegičare. Maleni magnet prikačen je za jezik korisnika i svaki pokret mijenja magnetno polje oko njegove glave. Senzori postavljeni na držač koji se nosi na glavi, registruju promjene i prenose podatke na pametni telefon.
Aplikacija na telefonu signal pretvara u komande za motor na invalidskim kolicima.

Kako korisnik pravi minijaturne pokrete jezikom, invalidska kolica počinju da se kreću i da mijenjaju pravac, objašnjava konstruktor ove naprave Maysam Ghovanloo, vanredni profesor elektronskog inženjeringa na Institutu za tehnologiju Georgije.


“Jezik ne samo da ima mogućnost da šalje čulne signale mozgu, već je i vrlo pokretan. Zašto ne bismo onda koristili jezik da obavlja posao mozga", ističe konstruktor i dodaje da je njegov izum bolji izbor za paraplegičare od glasovnih komandi, jer su glasovi tih pacijenata često vrlo slabi.

Drugi sistemi za kontrolu elektronskih signala iz mozga još su u fazi razvoja, a i zahtijevaju visok nivo koncentracije - prenosi "Glas Amerike".

Ghovanloo kaže da su njegovi pacijenti uspjeli da ovladaju pokretanjem invalidskih kolica jezikom za svega nekoliko sati. On i njegov tim sada smišljaju kako da primjene ovaj način upravljanja na bilo šta.

"To bi mogla da budu vaša invalidska kolica, vaš kompjuter, televizor, sistem za rashlađivanje, šta god vam padne napamet jer već imamo dovoljno tehnologije za to", istakao je on.

Tim iz Georgije radi na postavljanju magnetnih senzora u proteze za zube što bi značilo da pacijenti ne bi morali da nose elektrode na glavi.

Profesor Ghovanloo kaže da bi ova naprava mogla da se nađe u prodaji u narednih nekoliko godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: