Naučnici otkrivaju
0

Veličina je važna, ali u fudbalu

Sarajevo-x.com
Peter Crouch
Peter Crouch
Vrhunski klubovi imaju nešto zajedničko, tvrde naučnici, a to su sve viši i mršaviji fudbaleri. Veličina je veoma bitna u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, jer fudbaleri nisu više najniži među sportašima, ističu autori studije o modernim fudbalerima.

Studija britanskih naučnika i biologa s Univerziteta u Wolverhamptonu bazirana je na proučavanju fizičkih karakteristika profesionalnih igrača fudbala koji su posljednjih godina sve viši i mršaviji, dok su tradicionalno fudbalski klubovi bili sastavljeni od nižih, jače građenih fudbalera.

U ovoj naučnoj studiji posmatrano je 900 vrhunskih fudbalera koji su u posljednjih 40 godina prošli kroz najbolje engleske klubove, i dokazano je da su današnji fudbaleri viši i mršaviji, te brži i pokretniji.

'Visoki i mršaviji fudbaleri se manje umaraju, manje se znoje, a dosta toga zavisi i od pozicije. Golmani su naprimjer tradicionalno viši i jači, kao i igrači odbrane, te neki napadači, jer to nijhova pozicija u timu zahtijeva. To se s godinama isprofiliralo tako da danas imamo izvrsnog Petera Croucha, Thierryja Henryja i Ruuda Van Nistelroya kao ključne primjere kako današnji igrači izgledaju', izjavio je profesor Alan Nevill, jedan od autora studije.

Isto tako, vrhunski fudbaleri su danas brži i efikasniji zbog toga što ih se štedi, dodaju stručnjaci, jer poznato je najbolji igrači nekog kluba ne igraju baš svaku utakmicu i da ih treneri i odgovorni čuvaju kao 'oči u glavi' s obzirom na ogromne honorare koje im isplaćuju.

Naučnici ističu da naravno ne treba biti isključiv i da igrači kao što je npr. 1,69 m visok Carlos Tevez iz Manchester Uniteda mogu dati mnogo.

Studija je objavljena u naučnom sportskom časopisu Journal of Sports Sciences.