Novo naučno otkriće
0

Vegeterijanci češće pate od raka debelog crijeva

Sarajevo-x.com
Vegeterijanska ishrana izvrsna je preventiva protiv nekih vrsta raka, tvrde britanski naučnici, no ne i protiv raka debelog crijeva kako se dosad mislilo.

Analizom prehrambenih navika 52.700 muškaraca i žena od kojih skoro trećina ne konzumira meso dokazano je da vegetarijanci rjeđe obolijevaju od nekih vrsta raka u odnosu na ljude koji konzumiraju namirnice životinjskog porijekla.

Studija, objavljena u naučnom magazinu American Journal of Clinical Nutrition, naučni je rad tima s prestižnog Univerziteta Oxford koji su se odavno bavili mišlju da naprave veliko istraživanje o povezanosti ishrane i raka.

Ispitanici, skoro 53.000 njih, podijeljeni su u četiri grupe, na mesojede, ribojede, vegetarijance i vegane.

Dokazano je da grupe koje ne konzumiraju meso imaju manji rizik da obole od nekih vrsta raka, ali isto tako naučnici su došli do saznanja da rak debelog crijeva nije ništa rjeđi kod vegeterijanaca nego kod mesojeda.

'Mada se dosad rak debelog crijeva povezivao s konzumacijom crvenog mesa, istraživanje je pokazalo da vegeterijanci čak češće obolijevaju od ovog oblika raka. To je najvažnije saznanje u ovoj studiji', izjavio je autor Tim Key, epidemiolog i vodeći autor studije.

Ljekari i naučnici su istakli i to da ljudi danas razumnije konzumiraju meso i da većina njih jede meso u preporučenim dnevnim količinama. No, ipak ljekari savjetuju da je za zdravlje neophodno pet dnevnih porcija voća ili povrća, te da je uravnotežena prehrana najbolja za organizam.