Misija NASA-e
75

Večeras se na Mars spušta InSight, sonda koja će prva kopati površinu Crvene planete

Klix.ba
U 21 sat po našem vremenu NASA-na letjelica InSight trebala bi se spustiti na površinu Marsa. Bit će to finale putovanja koje je trajalo sedam mjeseci, a tokom kojeg je sonda prevalila 484.773.006 kilometara krećući se najvećom brzinom od 10.000 kilometara na sat.

Iza projekta stoji NASA-in ogranak JPL 8Jet Propulsion Laboratory) koji će pratiti spust InSighta pomoću padobrana i raketa za usporavanje. inače InSight je skraćenica za "Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport" odnosno "Interno istraživanje pomoću seizmičkih pretraga, te geodetskih i i toplotnih senzora".

Bit će to prva misija na Crvenoj planeti koja za cilj ima istraživanje Marsovih dubina.

"Proučavali smo Mars iz orbite i njegovu površinu još od 1965. godine. učili smo o njegovim klimatskim karakteristikama, atmosferi, geologiji i hemiji površine. Sada konačno želimo istražiti šta se nalazi ispod površine tla", rekla je jedna od čelnih ljudi misije Lori Glaze.

Nakon slijetanja, robotskoj tuci će biti potrebno nekoliko mjeseci da postavi sve potrebne instrumente na površinu kako bi ispitivanje počelo.

Letjelica InSight će pomoći naučnicima da kreiraju prvu detaljnu mapu unutrašnjosti Marsa. Također, InSight nema točkove, tako da, kada sleti na određenu lokaciju, ona tu ostaje.

Pojedini insturmenti će kopati i do pet metara ispod površine, dok će prvi 3D snimici biti načinjeni nekoliko minuta nakon slijetanja 26. novembra. Planirano je da misija traje dvije godine, ali ako sve bude uredu, mogla bi biti produžena.

InSight na Mars nosi i čip na kojem je pohranjeno gotovo 2,5 miliona imena imena Zemljana, uključujući i 2.500 iz BiH.