Nauka
270

Večeras nastupa crveni Lovački Mjesec, a sutra Supermjesec

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ovoga vikenda ljudi u sjevernoj hemisferi pod vedrim nebom bez oblaka moći će posmatrati Lovački Mjesec ukombinovan sa Supermjesecom.

Fenomen će se moći posmatrati najbolje u noći između subote na nedjelju, tačnije prije same zore. Lovački mjesec, koji je zapravo prvi puni mjesec nakon jesenje ravnodnevnice. Ovoga puta, astronomi se nadaju da će u kombinaciji sa fenomenom Supermjeseca noćno nebo dobiti crvenkaste i narandžaste tonove.

Boju uzrokuje deblji sloj atmosfere kroz koji mora proći sunčeva svjetlost odbijena od Mjeseca. To se dešava ne zbog zadebljanja atmosfere, nego zbog ugla pod kojim svjetlost pada na Zemlju, čime je putovanje svjetlosti duže.

Ove godine, Lovački Mjesec bit će ujedno i na najbližoj orbitalnoj tačci, a to će se desiti u nedjelju navečer čime će nastati Supermjesec - naizgled neznatno uvećanje našeg prirodnog satelita.

Povećanje je dijelom iluzija pogotovo ako se Mjesec nalazi bliže horizontu, što uzrokuje optičko uvećanje objekata. S druge strane, Mjesec zaista postaje neznatno već s obzirom da se nalazi na najbližoj tački svoje eliptične orbite.