Nauka
0

Veća smrtnost muških u odnosu na ženske bebe

Sarajevo-x.com
Znatno veća opasnost od smrtnosti beba dječaka je prisutna u odnosu na smrtnost beba djevojčica u industrijalizovanim zemljama, iako se ta razlika smanjila od sedamdesetih godina naovamo, objavljuju američki naučnici.

Stopa mortaliteta u istraživanjima širom 15 zemalja, od kojih je 11 evropskih zemalja, zatim SAD, Kanada, Japan i Australija pokazala je da je ovaj jaz između smrtnosti bebe oba pola bio najširi u sedamdesetim godinama kada su dječaci imali 30 % veću opasnost od smrtnosti u odnosu na djevojčice do dobi od jedne godine.

Ovo smanjenje smrtnosti kod dječaka javilo se iz razloga što je medicinska njega uspjela pomoći malim dječacima da prežive, a u medicinsku njegu stručnjaci ubrajaju carski rez i odjeljenja intenzivne njege za prerano rođene bebe, navode istraživači, a objavljuje Reuters.

Naučna studija je pokazala da tokom proteklih stoljeća, kako je stopa mortaliteta beba u ovim zemljama opadala, primarni uzroci su prestala biti infektivna oboljenja tipa dijareje a počele su se sve više javljati urođene mane, kao i komplikacije tokom poroda uopće ili prijevremenog rađanja.

Mogućnost prijevremenog rađanja dječaka je za 60 % veća od prijevremenog rađanja djevojčica. U mogućnost prijevremenog poroda javlja se i opasnost od neonatalnog obolijevanja respiratornog sistema. Radi se o stanju u kojem bebe imaju poteškoće sa disanjem, a može se javiti u slučajevima u kojima pluća beba još uvijek nisu dovoljno razvijena.

Bebe dječaci se suočavaju sa povećanim rizikom od ozlijeda i smrtnosti tokom poroda zbog širine njihovih tijela i veličine glave, naučnici navode u svojim istraživanjima.