Nauka
0

Vanzemaljci su mnogo "čudniji" nego što se vjerovalo

Sarajevo-x.com
Ukoliko mislite da je život na Zemlji već dovoljno čudan, možda će vas iznenaditi novi izvještaj američke Nacionalne akademije nauka (NAS) koji govori da je život na drugim planetama vjerovatno još "čudniji" nego što se do sada mislilo.

Stručnjaci američke Nacionalne akademije nauka (NAS) vjeruju da je vrlo moguće da izvanzemaljski organizmi žive u tečnom metanu, a da energiju ne crpe iz Sunca. NAS vjeruje da bi, ukoliko se potvrdi tačnost njihovih sumnji, buduće misije u svemiru mogle biti mnogo uspješnije.

Izvještaj zaključuju sa preporukom stručnjacima da trebaju razmatrati mnoštvo karakteristika koje definiraju život, uključujući tzv. "čudne" životne forme koje se mogu razvijati i uspijevati na mjestima na kojim ovozemaljski organizmi ne bi preživjeli.

Međutim, na pitanje koliko je život na udaljenim planetama drugačiji od života na Zemlji, stručnjaci nisu znali precizno odgovoriti. Život na Zemlji ima određene potrebne elemente bez kojih ne bi mogao opstati: voda, metabolizam, izvor energije i mogućnost razvoja. Pošto su ove karakteristike neophodne za život na Zemlji, naučnici su dugo vremena pretpostavljali da su iste neophodne i za život na drugim planetama u svemiru. Međutim, otkrića na područjima biologije i hemije u posljednjih deset godina nagovještavaju da osnovne potrepštine za život na drugim planetama i nisu u tolikoj mjeri materijalne.

Seth Shostak, umirovljeni astronom iz SETI Instituta u Kaliforniji koji je svoj radni vijek posvetio istraživanju vanzemaljskog života, nije bio uključen u ovo istraživanje, ali smatra da su predviđanja i zaključci izvještaja opravdani. "Moramo tražiti drugačije oblike života, a ne samo život koji je nama poznat. Jedini problem jeste što ne znamo na koji način započeti potragu", kazao je Shostak.

Prema NAS-inom izvještaju, potraga za životom na drugim planetama Sunčevog sistema mora uključivati napore o pronalasku "čudnog" oblika života. Naime, "čudni" oblici života mogu preživjeti bez Sunčeve energije od koje život na Zemlji zavisi. Međutim, najveće iznenađenje od svih, prema zaključcima izvještaja, bilo bi pronaći život koji ne zavisi od vode.