Nauka
0

Valovi "ubice" se ponašaju poput svjetlosti

Sarajevo-x.com
Oceanski valovi koji mogu doseći visinu od nekoliko desetina metara, a za koje se dugo vjerovalo da su samo plod mašte mornara, ponašaju se poput svjetlosnih valova. Naučnici su otkrili da se takvi valovi mogu pojaviti niotkuda, a da je za njihovo formiranje podreban podražaj na "pravom mjestu".

Američki naučnici su otkrili da se monstruozni i veliki valovi mogu proučavati koristeći svjetlosne valove, a da bi saznanja o njihovom formiranju mogla pomoći u predviđanju istih, prenosi Reuters.

"Ovi se monstruozni 'valovi ubice' pojavljuju niotkuda, a o njima ima mnogo riječi u nekim književnim djelima kao što su Robinson Crusoe ili Odiseja, ali i u predanjima mornara. Dugo se vjerovalo da su oni samo plod mašte, ali sredinom devedesetih kada su mnogi bili svjedoci takvog vala kod naftne platforme u Sjevernom moru, shvatili smo da su oni stvarnost", izjavio je naučnik Daniel Solli sa Univesrziteta u Los Angelesu.

Ovi veliki i poludjeli valovi mogu se stvoriti niotkuda, na naizgled mirnom moru. Mogu doseći visinu od 30 metara, a njihova snaga je ubitačna.

"Čak se ni moderni i opremljeni brodovi ne mogu oduprijeti snazi ovih valova. Ipak, naša istraživanja su pokazala da se odgovor o njihovom formiranju može naći u kretanju svjetlosnih valova koji se ponašaju slično kao i vodeni valovi", dodao je Solli.

Prema istraživanju, potrebno je pronaći odgovarajuće mjesto i učiniti podražaj - na taj način se formiraju i vodeni valovi.