Nauka
0

Valentina Tereškova želi na Mars

FENA
Valentina Tereškova, astronautkinja i prva žena koja je iskušala let u svemir, izrazila je u svojoj sedamdesetoj godini želju za letom na Mars, čak i bez povratne karte.

Tereškova se proslavila nakon što je 1963. u dvadeset i petoj godini provela 71 sat u orbiti. Bila je članica posade sovjetskog svemirskog broda Vostok, a ostala je zabilježena u povijesnim knjigama kao žena skromna porijekla koja je zahvaljujući postignućima i zaslugama komunizma stvorila zavidnu karijeru.

Brzo je postala uzor mladim sovjetskim ženama, a njezina fotografija, na kojoj je prikazana kako se smiješi iz svemira, pretvorena je u ikonu. Valentina Tereškova bila je izvrsno oruđe sovjetske propagande u vrijeme snažnog rivalstva SSSR-a i Sjedinjenih Država.

Ovih ju je dana, povodom njezinog sedamdesetog rođendana, ugostio i ruski predsjednik Vladimir Putin, istaknuvši da je njezin let bio i još uvijek jest veliko postignuće za sovjetski i ruski narod.

Tereškova još uvijek vjerno služi svojoj zemlji, u posljednje vrijeme pomaganjem organizacijama koje brinu o siročadi. Međutim, povodom obilježavanja rođendana javnosti je obznanila i svoju najveću želju - let na Mars.

"Da imam novca, priuštila bih si let na Mars. To je bio san prvih astronauta i nadam se da ću ga ostvariti. Spremna sam otputovati i ne vratiti se ako treba", zaključila je slavna astronautkinja.