Medicina
0

Vakcinom protiv zaraza u bolnici?

Sarajevo-x.com
Američki istraživači saopćili su na konferenciji u srijedu da su otkrili ljepljivi sekret bakterije otporne na lijekove koji bi im mogao pomoći da razviju uspješnu vakcinu protiv zaraza kojima su inače izloženi pacijenti i osoblje zdravstvenih ustanova.

Naime, kako otkriva Reuters, ljepljiva materija je zapravo složeni šećer koji se zove PNAG. Istraživači su već otkrili, u svojim studijama na životinjama, da hemijskom manipulacijom PNAG-a dolazi do aktivacije imunološkog sistema.

"Bakterija proizvodi ovu materiju kada razvija omotač koji je štiti od antibiotika", pojasnio je Gerald Pier sa Medicinske škole pri Harvardu.

Hemijski promijenjene forme šećera dovele su do odgovarajućeg odgovora imunološkog sistema životinja, te se sada istraživači nadaju da će istraživanja na ljudima pokazati koja od različitih promijenjenih vrsta šećera ima najbolje rezultate kod ljudi.

"Antitijela se prepravljaju kako bismo počeli testiranja na ljudima za 12 do 18 mjeseci. Efikasan tretman antitijela za infekcije kod uposlenika bolnica, hitnih pomoći i sličnih medicinskih ustanova mogao bi pomoći svima koji uđu u ove ustanove te sebe izlažu riziku od zaraze", zaključio je Pier.