Prijetnja životu
19

Uznemirujuća studija: Sprema se novo masovno izumiranje korala

DP
ilustracija: Shutterstock
ilustracija: Shutterstock
Stručnjaci, uz uvjerljive dokaze, upozoravaju da se sprema novo masovno izumiranje. Ako se u obzir uzme izreka da su "oni koji ne poznaju historiju osuđeni na to da im se ona ponavlja", onda bi se, s posebnom pažnjom trebalo prisjetiti posljednjeg zabilježenog slučaja kada je život na Zemlji gotovo nestao.

Pogotovo u situaciji kada naučnici, uz uvjerljive dokaze, upozoravaju da se sprema novo masovno izumiranje.

Na prvi pogled, njihov rad može djelovati nepristupačno, kao da je namijenjen samo za kolege iz struke. Rad se tiče usporedbe današnjih koralja s odgovarajućim vrstama iz prošlosti. Poput šifrirane poruke iz prošlosti, podaci otkrivaju zastrašujuće paralele između sudbine današnjih vrsta i onih koje su nestale s dinosaurima.

"Kada smo napravili usporedbe i vidjeli rezultate, za mene je to bio trenutak u kojem mi se digla kosa na glavi jer se ispostavilo da se s koraljima događa isto što se događalo i ranije kada su izumrli", kaže za News Week, pomorski biolog David Gruber s The City University of New York.

Koralni grebeni, kao okupljalište raznih vrsta riba i ostalih oblika morskog života, devastirani su porastom temperature oceana, uzrokovanog klimatskim promjenama. Tokom posljednjih 30 godina, više od polovice ukupnog broja ovih grebena na svijetu, nestalo je.

Studija objavljena u magazinu Scientific Reports otkriva da su vrste korala koje gube boju i odumiru slične onim vrstama koje su nestale pri posljednjem valu masovnog izumiranja korala, prije 66 miliona godina.

"Radi se o jako pametno osmišljenoj studiji. Služeći se geološkom prošlošću, pronađeni su putokazi kojima se može predvidjeti budućnost", kaže James W. Porter, pomorski biolog s University of Georgia, koji nije bio uključen u istraživanje.

Koralji su savršeni za usporedbu po principu "nekad i sad", zahvaljujući njihovom čvrstom kosturu na kojem trajno ostaju zabilježene sve promjene nastale tijekom vremena.

"Crvena lista" na kojoj se nalazi 839 ugroženih vrsta korala, sačinjena od strane Međunarodne unije za zaštitu prirode, poslužila je znanstvenicima kao polazna tačka za uspoređivanje.

Tim stručnjaka započeo je istraživanje identificiranjem zajedničkih obilježja nekolicine vrsta korala koji su uspjeli preživjeti posljednje veliko izumiranje. Potom su današnje koralje podvrgli identičnom ispitivanju.

Otkriće do kojeg su došli, s jedne strane pokazuje da koloritni, valoviti korali koji spadaju među najranjivije vrste koralja danas, u mnogome podsjećaju na one koji su davno izumrli. S druge strane, današnje vrste koje i dalje bujaju jesu one koje formiraju male kolonije u dubokim vodama, i koje predstavljaju iste vrste poput onih koje su uspjele preživjeti val izumiranja, milijunima godina prije.

"Korali polako poprimaju ta katastrofična obilježja. Mislim da je to snažna poruka", kaže Gruber koji je ujedno i istraživač za National Geographic.

Tokom povijesti planeta Zemlje, dogodilo se pet većih vala izumiranja.